Turid Ødegård i boligfeltet like ved Hundremeterskogen barnehage, tidligere Mustads boliger (Buskerud), sier de to store hundene skaper frykt og redsel i en større omkrets, deriblant i Brusvefaret.

Frykter "Torpa-sak"

– Hundeeieren respekterer ikke båndtvangregelen. Torsdag for en uke siden gikk rottweileren løs på vår ni år gamle Pingo, en tibetansk spaniel, og bet ham over ryggen. Fortsatt er det uvisst om Pingo overlever angrepet. I forgårs skjedde et nytt angrep fra hundene. Edo Ndonda fra asylmottaket på Tranberg skulle hentet sitt barn i barnehagen da hundene løp han over ende. Ndonda havnet i grøfta, men greide å holde hundene unna. Heldigvis slapp han med ødelagt bukse i fallet da hundeeieren kom til. Flere i nabolaget så hva som skjedde, sier Turid Ødegård.

Tre anmeldelser

Mange naboer har møtt fram og sier de ikke tør slippe ungene av syne i frykt for de to hundene som rett som det er beveger seg fritt i nabolaget.

– Hva gjør dere med saken?

– Nok er nok. Nå har både jeg, han som ble angrepet torsdag, og en annen nabo hver for oss anmeldt hundeeieren med krav om strafferettslig forfølging. Vi krever også erstatning for henholdsvis veterinærutgifter og ødelagt bukse, sier Turid Ødegård.

– Er hundene farlige for ungene?

– Ja. Eieren har ikke kustus på hundene, og har overhodet ingen respekt for naboers frykt for dyrene. I OA mandag denne uke lovte han å holde hundene i bånd, i hvert fall i nabolaget. Det skjedde ikke, da de angrep han som var på vei for å hente ungen sin i barnehagen, legger hun til.

Naboene sier de ikke tør slippe ungene ut alene. De snakker om den ulykksalige hendelsen i Torpa for noen år siden da unggutten Johannes ble revet i hjel av hunder.

– Vi vil ikke ha en ny Torpa-sak i nabolaget. Politiet sier hundene ikke kan kreves avlivet. Men noe må gjøres. Hvis ikke noe skjer, tar naboene saken i egne hender med løpesedler rettet mot hundeeieren, i første omgang, sier hun.

Også i Hundremeterskogen barnehage, et steinkast unna hundeeieren, er frykten kommet.

– Vi støtter naboene fullt ut selv om vi ikke har hatt noen ubehagelige episoder hittil, sier barnehageassistent Henning Barlund. Han forteller om 54 unger i barnehagen. Når de leker, leker de på et inngjerdet område.

– Nesten hver dag tas ungene med ut på tur i skogen. Derfor synes vi det er skremmende å ha aggressive hunder i nabolaget, hunder som ofte får bevege seg fritt. Både barn, foreldre og ansatte her skal kunne føle seg trygge, men vi er blitt betenkt etter de to angrepene vi har hørt om i det siste, sier Barlund.

Politiet tok kontakt

Under en samtale med hundeeieren i går lovet han igjen å respektere båndtvangen fullt ut, likeså å gjøre innhegningen for hundene enda mer sikker. Han eier selv en av hundene. Rottweileren tilhører derimot hans bror.

Ved Vestoppland politidistrikt bekreftes anmeldelsen inngitt mot hundeeieren. Politipatruljen var også hjemme hos hundeeieren i går for å snakke med ham om saken. Anmeldelsene vil kunne føre til etterforskning, med blant annet avhør av hundeeieren, opplyser politiet.