Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du sikre deg ekspertens egne skatter

Artikkelen er over 6 år gammel

– Han var selv en samler i alle år, sier Molla Hoel, enken etter auksjonarius Johannes Hoel.

Johannes og Molla Hoel drev auksjonsforretning i Gjøvik i over 30 år, fram til midten av 1990-tallet. Parallelt fylte Johannes hjemmet deres med antikviteter og snurrepiperier han hadde personlig interesse av. Det meste var uvanlig og av høy kvalitet, og det meste skal nå selges.

Johannes døde i 2001. Paret har ingen barn. Mens han levde ga Johannes klart uttrykk for at han ønsket at hans egen samling skulle auksjoneres bort når hans tid var omme.

– Det var alltid på det rene. Han sa også alltid at han ville hatt moro av å være med på auksjonen etter seg selv, forteller Molla til Oppland Arbeiderblad.

«Årets begivenhet»

Molla har ventet med å selge fordi hun har hatt glede av samlingen og den minner om ektemannen. Nå er hun imidlertid kommet fram til at tida er inne. Hun vurderer å flytte til Møre, hvor hun opprinnelig kommer fra og hennes bror og søster bor.

Auksjonen finner sted i Hoels egen hage i Gjøvik 23. august. Samler & Antikkbørsen har en forhåndsomtale over fire sider i siste utgave, og kaller det årets auksjonsbegivenhet.

– Noe av det spennende med den er at nesten ingen har sett gjenstandene før. Det er antikvitetshandlerens private samling som går under hammeren, sier Åsmund Svendsen i Moss Antikvitets- & Auksjonsforretning AS til OA.

Store verdier

Svendsen kjente selv Johannes Hoel, og skal forestå salget.

Antall gjenstander er noe uklart, men Svendsen slår fast at det er flere hundre. Samlingen er ikke taksert.

– Det blir en auksjon uten minstepriser, forteller Svendsen.

Det til tross for at det utvilsomt er mange objekter med betydelig verdi. Blant annet et Nøstetangen-vinglass med initialene til den kjente bygdemaleren Peder Aadnes inngravert. Han ble født i 1739 på gården Lille Odnes i Fluberg, og døde i 1792.

– Det er et veldig sjeldent, norsk glass som har tilhørt Aadnes. Bare fire makne er kjent fra før, og de er alle på museum, bemerker Svendsen.

Videre knytter det seg spenning til Toten-kniver av N. P. Talebakke (1845–1937) i samlingen.

– Også disse er veldig sjeldne, og det er stor interesse for dem i distriktet. Totalt 60 kniver skal selges, forteller auksjonarius.

Knivsamlingen og det forestående salget av den omtales blant annet på nettstedet kniver.blogspot.no.

Kirkefigur

En stor, unik trefigur kan trolig også innbringe en større sum penger.

– Johannes kjøpte den på Hedemarken, der den skal ha stått i en gardskirke, forteller Molla Hoel.

Av andre tilslag på auksjonen kan nevnes norsk sølv fra 1700-tallet, våpen, mynter, sedler, postkort, dekketøy, pyntegjenstander og møbler.

– Johannes' samling er fortsatt komplett. Mange har spurt Molla om å få kjøpe ting av henne tidligere, men hun har vært standhaftig og sagt nei fram til nå, bemerker Åsmund Svendsen.

Den erfarne auksjonarien konstaterer at rene samlerauksjoner som denne er uvanlige.

– Det er morsom oppgave som jeg har tatt på meg med glede, sier han til OA.

Kommentarer til denne saken