Gå til sidens hovedinnhold

Skal løpe ti mil og 6000 høydemeter på ett døgn

Artikkelen er over 2 år gammel

Alle 250 startnummer er solgt foran helgas ekstremløp gjennom Jotunheimen. Ti mil i vill og vakker natur venter dem før de kommer i mål på Beitostølen.

Løpet har fått navnet Salomon Xreid Jotunheimen. Etter frammøte på Beitostølen og transport til Turtagrø i Sogn og Fjordane starter løpet fredag 29. juni klokka 12. Derfra kan deltakerne løpe individuelt eller i lag på inntil fire personer. De skal oppom Fanaråken og videre gjennom Utladalen til Vetti. Derfra går ruta opp Vettismorki til Tyin. Så fortsetter den videre på sørsida av Bygdin og via Yksendalsbu (Dnt) og til toppen av Bitihorn.  Derfra følger den fjellryggen mot Beitostølen.

Undervegs er det tre sjekkpunkt. Løpet på totalt 105 kilometer avsluttes på Beitostølen.

Spredt felt

Løpsleder Jan-Sigurd Sørensen anslår at de raskeste gjennomfører på 16-17 timer, mens de siste er i mål etter rundt 30 timer.

– Dette er en skikkelig utfordring, og slik skal det være. Men vi legger ikke vekt på at løpet skal være verken tøffest eller hardest. For oss er det viktigste å lage gode utfordringer og store opplevelser. Det skal deltakerne kunne få rikelig av her, sier Sørensen. Han har selv vært med på å fullføre ruta og ser fram til å komme i gang med arrangementet.

– Hvem er deltakerne i dette løpet?

– Det er faktisk et vidt spekter, både i kjønn, alder og ambisjoner. Det er slett ikke bare supermosjonister som har meldt seg på, sier Sørensen. De yngste deltakerne er i 20-årsalderen. Men det er også påmeldt løpere på nærmere 70 år.

Flest menn

Men på startstreken står vinneren av de siste års Xreid i Norge, Gjermund Nordskar. Ifølge løpslederen er mennene klart i flertall, men kvinnene er også godt representert i Xreid Jotunheimen.

Løperne bruker GPS til å navigere seg gjennom terrenget, som, består av alt fra høyfjell til bjørkeskog. 105 kilometer er derfor ifølge Sørensen et teoretisk tall, i virkeligheten blir løpet noe lenger.

– Så det er en skikkelig styrkeprøve som venter de 250 påmeldte, sier Sørensen.

Kommentarer til denne saken