Modellflystevne tradisjonen tro

PIPER CUB: 17 år gamle Gulbrand Thomevold hadde med seg en Piper Cub på flystevnet på Strandefjorden.FOTO: GEIR NORLING

PIPER CUB: 17 år gamle Gulbrand Thomevold hadde med seg en Piper Cub på flystevnet på Strandefjorden.FOTO: GEIR NORLING

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

For 33. gang samlet modellflyentusiastene seg på Strandefjord-isen.

DEL

Flyshowet på Strandefjord-isen er Norges største. Hit kommer det modellflyentusiaster fra Trøndelag, Vestlandet og hele Østlandet.

I år er vi 80 her. Folk liker seg her på flystripa som vi har laget på Strandefjorden, sier stevneleder Geir Atle Kjørli.

17 år gamle Gulbrand Thomlevold fra Dokka stilte med sitt Piper J3 Cub. Det er en scalamodell som er bygd i 1:4,6 av originalen.

Vanligvis flyr jeg det hjemme på Thomlevold. Vi har egen flystripe der. Det er bare kameraten min og jeg som flyr der nå, så det er morsomt å komme hit hvor det er så mange, sier Thomlevold.

Han fikk flyet fint i lufta. Været var perfekt. Nesten vindstille, og sol fra skyfri himmel. Det knallgule flyet gjorde noen flotte svinger over Strandefjord-isen. Iblant kom det langt hurtigere fly. Det var opp til 20 jetfly som besøkte stevnet, men bare tre fly var i lufta samtidig. Thomlevold holdt øye med sitt eget fly. Han hadde også en medhjelper som orienterte ham om hvor de andre flyene som var i lufta befant seg.

Det er kjempemorsomt å drive med modellfly. Jeg flyr så ofte jeg kan, minst en gang i uka, smilte Thomlevold.

Jetfly

Ståle Pedersen fra Stabekk var en av dem som stilte med jetfly.

Jeg har en Eurofighter i sportsutgave. Det vil si at den er dekorert i fine farger istedenfor slik kampflyene vanligvis er. Flyet har turbinmotor som har 17 kilo skyvekraft. Omregnet til hestekrefter blir det mellom 30 og 40 HK. Jeg har en tank på 4,5 liter med fuel. Det holder til 8 minutter i lufta, sier Pedersen, som legger til at dette flyet er godt å manøvrere.

Fordi det har deltavinger kan jeg manøvrere det fint. Jeg kan fly det sakte og jeg kan også få det opp i 400 km/t. Flyet mitt veier 18 kilo. Jeg har hatt det i fem år, og har vel fløyet det mellom fire og fem hundre ganger, smiler Pedersen, som ikke er så glad i å fortelle hvor mye hobbyen koster.

Jeg har noen fly hjemme også. Denne hobbyen er altoppslukende. Alle hobbyer koster penger, og jeg vet ikke hvor mye jeg bruker i året. Dette flyet kostet 80.000 kroner, men jeg har jo hatt det i fem år, så det blir ikke så ille, sier Pedersen.

Godt miljø

Det var bare blide mennesker på Strandefjord-isen. Tre og tre hadde flyene sine oppe i lufta. Med imponerende ferdigheter gjorde flyene kunststykker en bare kunne måpe av. Det var full konsentrasjon hos dem som sto med radioene som styrte flyene. I depotene gikk praten løst. Her ble det utvekslet erfaringer og gitt råd og vink. Miljøet blant dem som flyr, er på topp.

Det er klart at miljøet betyr mye. Det er jo ikke så lenge vi har flyet i lufta om gangen. Så når flyet er på bakken, prater vi og har det fint. Dette stevnet er kjempefint. Her møtes vi en gang i året. Det er fint at det er så mange som kommer. En ting er sikkert: Jeg kommer igjen til neste år, sier Ståle Pedersen.

Artikkeltags