Gå til sidens hovedinnhold

Mobilen eksploderte i senga

Artikkelen er over 4 år gammel

En kvinne i 20 årene våknet av at mobilen eksploderte i senga. Forsikringsselskap advarer mot mobilvaner om natta.

– Telefonen, en Samsung S3, eksploderte rett og slett, og tok fyr, forteller brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende forsikring.

Han opplyser at eieren våknet av smellet, uskadet, og fikk kastet sengetøy og mobil i vann.
– Mobilen brant et dypt hull i madrassen. Den var ikke engang plugget inn, denne gangen var det batteriet som eksploderte, forteller Skjerping.

– Giftige gasser fra apparatene

Branneksperten i Frende mener du utsetter deg for unødig risiko om du har strømkrevende apparater og småelektronikk på mens du sover.

– Giftige gasser fra apparatene er vel så farlig som flammene. Sover du, er det ikke gitt at du merker faren før det er for sent, sier han.

Stadig mer småelektronikk i norske hjem har gitt en eksplosiv økning i antall ladere og trafoer. I tillegg til faren ved tekniske feil på selve produktet, utgjør alle elektriske apparater som kobles til strømnettet en viss brannfare.

– Feil bruk og dårlig vedlikehold av elektriske apparater er blant de vanligste årsakene til boligbrann, opplyser Odd Magne Skjerping.

– Ikke lad om natta

Årlig er batteriladere involvert i ti bygningsbranner i snitt, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). I tillegg kommer branner som beboerne slukker selv, og store mørketall fra nesten-ulykker som aldri blir varslet.

På nyhetene de siste dagene har vi hørt at Samsungs nyeste mobil Samsung Galaxy Note 7 har hatt batteriproblemer. Tidligere har Apple tilbakekalt ladere både til iPad og iPhone.

– Merker du at mobilen blir veldig varm, eller ser at baksiden buler, gjelder det å være forsiktig, og gjerne få den sjekket, sier Skjerping.

Hans klare råd er å ikke lade om natten, om du kan unngå det.

– Vi er realistiske, vi vet at du må lade, men husk at apparatene trenger luft. Elektriske apparater kan bli for varme om de ligger i sengen eller på sofaen, sier Skjerping.

– Og uansett når du lader, sørg for all del for at du lader på et ikke-brennbart underlag, og hold apparatene unna brennbart materiale. Aller helst skal du lade mens du er våken og kan følge med, og plugge ut når det er fulladet.

– Kast slitne ladere


Ofte er det uoriginale ladere som er forbundet med brannfare, det er kanskje ikke så rart. Om de koster en 50-lapp i innkjøp, har de gjerne ikke kostet mer enn en krone eller to i produksjon, noe som kan gi en pekepinn om kvaliteten, påpeker forsikingsselskapet.

Branneksperten i Frende anbefaler at du sjekker ledning og lader jevnlig. Misfarget utstyr, varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare.   

– Kjenn etter om det er uvanlig varmt. Bytt ut slitne ladere. Er elektrisk utstyr defekt eller ødelagt må du reparere eller kaste, sier Odd Magne Skjerping.

Kommentarer til denne saken