Gå til sidens hovedinnhold

I dag starter den store batterijakten

Artikkelen er over 4 år gammel

Fra og med i dag starter fjerdeklassinger over hele landet jakten på brukte batterier til gjenvinning.

11.000 fjerdeklassinger fra hele landet starter i dag en stor dugnad for å samle brukte batterier og levere dem til gjenvinning.

Det er Miljøagentene som arrangerer Batterijakten for femte gang denne våren. Målet for konkurransen er å gjenvinne mest mulig brukte batterier og bidra til et større miljøengasjement og bevisstgjøring i skole og lokalsamfunn.

I fjorårets konkurranse ble 4A ved Korta skole på Raufoss fylkesvinner i Oppland. De 26 elevene leverte til sammen 20 kilo brukte batterier hver seg til gjenvinning gjennom konkurransen. Totalvinner ble 4. trinn ved Flatangen Montesorriskole. Klassen der besto av en eneste elev, men denne samlet inn imponerende 94 kilo brukte batterier. Gjennom konkurransen sørget fjorårets fjerdetrinnselever for å resirkulere 60 tonn batterier.

I år er det kun Thune skole på Eina som er påmeldt i Batterijakten av lokale skoler. 

Har samlet inn over 260 tonn

Batterijakten ble arrangert for første gang i 2013, og siden den gang har landets fjerdeklassinger samlet inn over 260 tonn brukte batterier. I snitt har barna stått for mellom 5 og 10 prosent av alle husholdningsbatteriene som blir gjenvunnet i Norge på et helt år. Nyere data fra Miljødirektoratet viser at nærmere 50 prosent av batteriene som kjøpes inn blir levert til gjenvinning.

– Vi håper selvsagt at Batterijakten har vært med på å påvirke denne positive utviklingen! Barn er flinke til å påvirke de voksne og si i fra når vi slurver litt i hverdagen. Mange tenker sikkert at hvis et par batterier havner i søpla er det ikke så farlig. Men samlet sett blir det faktisk veldig mye! Så da er det fint å vite at barna passer på at mamma eller pappa ikke begår den feilen, sier Rasmus Norsted i Miljøagentene.

Innsamlingsaksjonen er et samarbeid mellom Miljøagentene, Clas Ohlson, Norsirk og Varta.

Kommentarer til denne saken