Gå til sidens hovedinnhold

Har du hørt om vaskenøtter?

Artikkelen er over 4 år gammel

Jeroen Linnenbank vasker klærne med nøtter og har gullende ren miljøsamvittighet.

Vaskenøtter er rett og slett viltvoksende nøtter fra India og Nepal som avgir såpe i møte med varmt vann. I disse landene har vaskenøtter blitt brukt i klesvasken i generasjoner.

Jeroen Linnenbank kom over vaskenøtter i Nederland, og ble glad da han oppdaget at de også er å få tak i her i Norge. Det er Granli økologiske småbruk på Jevnaker som selger vaskenøttene, som Linnenbank har tatt inn i det miljøbevisste sortimentet i butikken Mjøsmuseet har i Mjøsas Ark.

– Det har vært en suksess. Vaskenøttene går unna, konstaterer Inger Christine Årstad i Mjøsmuseet.

Slik gjør du

– Jeg er veldig glad for at jeg oppdaget vaskenøtter, sier Linnenbank, som har god erfaring med klesvasken.

– Du legger fire nøtter i en vaskepose som du legger inn sammen med klærne i vaskemaskinen. Etter tre-fire vask er nøttene oppbrukt, og da kan du kaste dem i matavfallet, opplyser Linnenbank. 

Det er skallet til vaskenøttene som inneholder stoffet sapornin, et stoff man gjerne finner i vaskemidler også i den vestlige verden, men da gjerne i kombinasjon med kjemiske stoffer.

Toten-lukt

For ekstra vanskelige flekker anbefaler importøren å bruke gallesåpe. De foreslår et par dråper eterisk olje i vaskeposen hvis man ønsker litt ekstra godlukt på klesvasken. Men det har ikke Linnenbank testet ut.

– Jeg pleier å tørke klesvasken ute og da får jeg jo den fine Toten-lukta i klærne, ler Jeroen Linnenbank.

Kommentarer til denne saken