Mener ny storkommune blir kunstig

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Mens det diskuteres livlig i Søndre Land, har det hittil vært helt tyst i Gjøvik og Vestre Toten rundt arbeidet med en eventuell sammenslåing av de tre kommunene.

DEL

Vestre Toten Senterparti bryter tausheten og sier et klart nei allerede nå.

– Vi savner et engasjement for andre alternativer enn konstellasjonen med Gjøvik, Søndre Land og Vestre Toten, et alternativ vi synes er kunstig, forklarer leder i Vestre Toten Senterparti, Leif Arne Sandbekken.

Styremedlem og gruppeleder i kommunestyret, Berit G. Løken, er like klar i sin tale.

– Vi føler oss som totninger. En sammenslåing av de to Toten-kommunene ville vært både naturlig og fornuftig, sier Løken, vel vitende om at Østre Toten foreløpig ønsker å bestå som egen kommune.

Løken og Sandbekken er forundret over at det skal brukes så mye tid og ressurser på å utrede en sammenslåing med Gjøvik og Søndre Land.

Hun skjønner godt frustrasjonen i Søndre Land over at man ikke vil utrede sammenslåing med Nordre Land.

– Akkurat som for Totens del, ville én Land-kommune vært mer naturlig. Da hadde man også slått sammen kommuner som i størrelse er mer jevnbyrdige. Det viktigste med en kommunesammenslåing er jo at folk må føle nærhet til den og at det er naturlig, sier Løken.

Når Vestre Toten Senterparti går inn for å slå sammen de to Toten-kommunene, er det ut fra flere forhold. Ikke bare ligger kommunene nært hverandre geografisk, men de har også et språklig, kulturelt og historisk fellesskap.

Berit Løken er fortvilet over prosessen som nå foregår der det ser ut til at formannskapene og kommunestyrene skal informere innbyggerne om hva som er best.

– Hvorfor skal vi ikke heller spørre innbyggerne hva som er best. Vårt krav er helt klart at det må avholdes folkeavstemning om en eventuelle kommunesammenslåing. Folk ønsker å gi uttrykk for hva de mener, de er ikke så dumme at de bare vil la seg informere litt fra politikerne, sier hun.

Mer om saken

Artikkeltags