Hvert år tar 500–600 mennesker sitt eget liv, og omkring ti ganger så mange forsøker å gjøre det. I Norge er det altså langt flere personer som dør i selvmord enn i ulykker på veien og til sjøs sammenlagt.

Mandag markeres Verdensdagen for selvmordsforebygging, og generalsekretær Leif Jarle Theis i Kirkens SOS i Norge mener det er viktig å prate om dette, og ikke fortie det.

– Urovekkende

– I 2017 gjennomførte vi 21.782 samtaler som handlet om selvmordstanker, sier Theis. – Det betyr at våre frivillige medarbeidere tar imot omkring 60 slike samtaler hvert eneste døgn.

Totalt besvarer Kirkens SOS nesten 200.000 samtaler hvert år. I overkant av 10 prosent av samtalene på telefon handler om selvmordstanker. På chattetjenesten på nett er andelen nærmere 50 prosent, og Theis mener disse tallene er urovekkende.

– Samtidig er vår tjeneste bevis på at en god samtale kan bidra til å redde liv, mener han og understreker samtidig at tallene omfatter alt fra samtaler om sporadiske tanker til konkrete planer om å gjøre slutt på livet her og nå.

– Viktig å prate ut

Både erfaringene til Kirkens SOS i over 40 år og fra miljøer som forsker på selvmordsforebygging, viser at det er viktig å kunne sette ord på de tunge tankene, å våge å prate om selvmordstanker.

Kirkens SOS har rundt 1.000 frivillige som bemanner den døgnåpne tjenesten på telefon og internett. Tjenesten er anonym, derfor har ikke Kirkens SOS tall på hvor mange liv de redder med tilbudet. Men de frivillige og ansatte får stadig tilbakemeldinger fra mennesker som forteller at samtalene de har hatt, har vært svært viktig for dem.

Mandag markeres dagen over hele landet med lysmarkeringer. I Oslo vil det bli tent 614 lys på Jernbanetorget, like mange lys som antall registrerte selvmord i Norge i 2016. Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) og generalsekretær i arrangørorganisasjonen Leve, Oddrun Bøhlerengen deltar på arrangementet.

(©NTB)