NRK brøt kravet til saklighet og omtanke i Urix-reportasjen om Kai Mikaelsen.

Det mener Pressens Faglige Utvalg (PFU). I en Urix-sending i desember i fjor ble det framstilt at investor Kai Mikaelsen hadde kastet 24 familier i en eiendom i Bucuresti i Romania på gata.

Fikk bo gratis i sju år

Mikaelsen uttalte til OA like etter sendingen at han følte vinklingen i innslaget var feil.

– Det er klart at jeg hadde vært en usympatisk drittsekk hvis det stemte. Men dette var helt feil vinkling, og jeg har ikke dårlig samvittighet for det jeg har gjort, sa Kai Mikaelsen fra Gjøvik til OA etter Urix-innslaget.

Han understreket den gang at de 24 fattige romfamiliene haddefått bo gratis på eiendommen hans i sju år, helt siden han kjøpte den i 2007.

Brøt kravet til saklighet

Pressens faglige utvalg finner det underlig at redaksjonen unnlot å fortelle at investoren hadde latt beboerne bo der gratis i sju år og at domstolen hadde gitt sin tillatelse til utkastelsen.

PFU mener NRK satte investoren i et urettmessig kritisk lys, og at de brøt kravet til saklighet og omtanke i Vær varsom-plakaten.

I et intervju med OA, sa Mikaelsen at intervjuet med NRK hadde var veldig all right, men at framstillingen i Urix ble noe helt annet enn han var forespeilet.

– Jeg er glad for at PFU slår fast at dette var brudd på god presseskikk. Dette var ingen morsom opplevelse, sier Mikaelsen til OA.