I fjor høst ga Matmerk fjellgrisen fra Valdres Spesialist-merket for unik smak. «Heldiggris» kalte Matmerk grisene som lever et fritt og godt fjelliv, med så mye gress, einer og lyng den bare måtte ønske, i tillegg til norsk spesialfôr.

Nå er fjellgrisbonde Knut Ødegaards produkter nominert som Norges bidrag til den nyinnstiftede nordiske matprisen Embla, i kategorien «Årets råvareprodusent».

Nordisk pris

Embla er den første nordiske matprisen, og den skal hylle det ypperste i det nordiske kjøkkenet. Prisen ble etablert av seks nordiske landbruksorganisasjoner samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd) som støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd. Målet er å styrke den nordiske matidentiteten- og kultur, og samtidig øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

Prisen skal deles ut hvert annet år, og i år er det Danmark som er vertsland for Embla. Siden 14. mars i år har man kunnet nominere kandidater i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene, i tillegg til Ålandsøyene.

Den norske juryen har valgt ut sju kandidater.

– Disse kan vi være stolte av, sier jurymedlem og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

De nominerte fra Norge er:

  1. Årets mathåndverker: Tingvoll ost
  2. Årets råvareprodusent: Fjellgris fra Valdres, Stølsvidda
  3. Årets matgründer: North Sea Salt Works
  4. Årets mat til barn og unge: Geitmyra matkultursenter (Oslo)
  5. Årets matformidler: Matmagasinet NORD
  6. Årets matdestinasjon: Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros
  7. Årets mat til mange: Hurtigruten

– Alle kandidatene som skal representere Norge, uansett kategori, står for kvalitet. Jeg ser fram til det videre juryarbeidet sammen med de andre nordiske juryene. Forhåpentlig vil noen av de norske kandidatene nå helt til topps, sier jurymedlem og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes i en pressemelding.

Matfestival i København

Alle de nominerte skal delta under matfestivalen Copenhagen Cooking 23.–24. august 2017 hvor en nordisk jury skal kåre en nordisk vinner i hver kategori. Samlet kom det inn 185 nominasjoner fordelt på de ulike nordiske deltakerne.

– Jeg tror flere av de norske kandidatene har reelle muligheter til å vinne i København, sier jurymedlem og kokk Even Ramsvik i kokkekollektivet Lava