Natt til søndag ble en rekke sentrumsgårder i Gjøvik utsatt for taggere fra foreningen Tjen Folket. Slagord, nettadresser og bilder av Lenin, Stalin, Mao Zedong og Engels preger en rekke murvegger fra krysset Nedre Torggate/Hunnsveien og oppover Storgata til If og Storebrands lokaler. På organisasjonens nettsider ligger det en beskrivelse av aksjonen med flere bilder. Tjen Folket har tidligere gjort liknende stunts i Trondheim og Bergen.

Hærverk

Gårdeier Kirsten Onsrud og vaktmester Bjørn Olstad oppdaget først hærverket mandag morgen da de kom på jobb.

- Dette er helt forkastelig. Vi kan ikke la slike slagord prege våre vegger. Å vaske det vekk er umulig. De må males, fortviler Onsrud.

Hun er også eier av Jette-gården i Storgata, der blant annet Postbanken holder hus. Også der har taggerne vært på ferde. Gårdeieren opplever dette som rent hærverk, og er svært lite glad for budskapet som taggingen formidler.

- Jeg fikk en skikkelig ekkel følelse i mange da jeg så veggene i dag tidlig. Taggingen er stor og nøye utført, så det må ha tatt litt tid Jeg håper virkelig noen har observert vandalene, sier hun.

«Nytt inngangsparti»

Onsrud tok mandag morgen kontakt med politiet for å varsle om ugjerningen. Hun kommer til å følge opp med en anmeldelse.

If i Storgata har fått dekorert sitt inngangsparti med tegninger av Mao Zedong på hver side av døra.

Flere forbipasserende har vært innom og kommentert taggingen. Bildene må bort. Vi vil ikke assosieres med slike holdninger, sier Inger Sveen Haugen hos If.

I skjul

Henrik Ormåsen er Tjen Folkes eneste offentlige talsperson. 33-åringen er sparsom med opplysninger om gruppas utbredelse og arbeidsform.

- Jeg vil ikke svare på om vi har et miljø i Gjøvik-området. Vi velger å holde oss i skjul, forklarer han.

Ormåsen kjente i går ikke til taggingen i Gjøvik. Han er likevel godt fornøyd med at budskapet til Tjen Folket spres på denne måten.

- For en organisasjon uten penger er det ikke lett å komme til. Vi eier ingen vegger, sier han.

33-åringen håper gjennom taggingen å nå noen nye aktuelle støttepartnere. At stuntet også erter på seg mange, er han forberedt på. Ormåsen forteller at Tjen Folket er en voksende organisasjon. Målet er å bygge opp et nytt kommunistisk parti i Norge.