Terningkast 5: MARIANGELA CACACE: Camorraland

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Cappelen Damm

DEL

Dette er den norsk-italienske forfatteren Mariangela J. Cacaces nådeløse dokumentar om den napolitanske mafiaens overgrep mot enkeltmennesket.

Hollywoods romantiske og idylliserende presentasjoner av humørsjuke, feite mafiabosser, blir ganske så platt etter å ha lest denne boka som skildrer virkeligheten i dagens Italia. Cacace har gjennom flere år samlet informasjon fra Camorraland ved hjelp av intervjuer, observasjon og sameksistens med lokalbefolkningen, noe som har gitt henne et særlig godt innsyn i menneskeskjebnene. Til tross for sine italienske bånd, har hun måttet jobbe hardt for å komme nær nok, men hun klarer det. I Camorraland skildrer hun hjerteskjærende og nakent hvor maktesløse innbyggerne er i forhold til mafiaens jerngrep. Hun skriver om mafiaens infiltrering i så vel næringsliv, privatliv og politikk, både innad i Italia, men også i verdensmålestokk. Mafiaen finnes overalt. Selv fiskeeksportører fra lille Norge sliter med den italienske mafiaen.

Språklig har denne dokumentaren noen svakheter, særlig i midtdelen, men leseren blir likevel dratt videre med tanken hengende over seg; Er det virkelig sånn? Hvorfor klarer ingen å gjøre noe med denne flere hundre år gamle organisasjonen?

Cacace har i høst turnert med bokpresentasjon, samt en sterk dokumentarfilm fra Camorraland og rystet frosne nordmenn.

Camorraland er en opplysende, tankevekkende og interessant leseopplevelse.

Artikkeltags