- Mange snakker om selvmord

hjelper mange: Svært mange henvender seg til Kirkens SOS i jula, forteller rådgiver Kristin Berget i Kirkens SOS i Hedmark og Oppland.

hjelper mange: Svært mange henvender seg til Kirkens SOS i jula, forteller rådgiver Kristin Berget i Kirkens SOS i Hedmark og Oppland. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Stor pågang til Kirkens SOS i Hedmark og Oppland i jula.

DEL

Ved siden av feriemåneden juli, er førjulstida og selve jula den tida som tærer mest på folk som sliter med ensomhet og psykiske problemer. Kirkens SOS i Hedmark og Oppland har som vanlig hatt mange henvendelser i desember.

Stor pågang

– Det toppet seg særlig på 1. og 2. juledag, men hele desember er en måned med mange henvendelser fra folk som føler seg ensomme eller har psykiske problemer. Mange snakker også om selvmord, forteller rådgiver Kristin Berget i Kirkens SOS i Hedmark og Oppland.

– Når kanskje nærmiljøet og nettverket man ellers har, blir borte for en stund, kommer problemene sigende. I det siste har det vært mye oppmerksomhet rundt ensomhet hos en rekke organisasjoner, og det ser ikke ut til at problemet er blitt noe mindre, sier hun.

Svart på 575 henvendelser

Hittil i desember har de tre kontorene i Gjøvik, Hamar og Lillehammer svart på i alt 575 henvendelser, og tallene viser klart hva det er folk ringer om.

– Av disse dreide 228 seg om psykiske problemer, mens 158 handlet om ensomhet. Mange som henvender seg til oss med psykiske problemer, har gjerne allerede hatt kontakt med fastlege eller andre om sine problemer. Men de opplever oss som et lavterskeltilbud der de får sjansen til en samtale der og da, sier Berget.

Antallet henvendelser i desember er omtrent som tidligere år, men Kirkens SOS i Hedmark og Oppland frykter likevel for en økning nå som det psykiske helsevernet i distriktet bygges ned.

Trenger frivillige

Rundt 90 frivillige, fordelt på 40 i Gjøvik og drøyt 20 både på Hamar og Lillehammer, betjener vakttelefonene.

– Det er utrolig flott at så mange melder seg til et slikt frivillig og ulønnet arbeid, sier Berget.

Behovet er imidlertid enda større, så det arrangeres kurs både vår og høst for å rekruttere flere. I tillegg har Kirkens SOS nå gående en kampanje de kaller «Del en venn» for å skaffe flere samtalepartnere. Flere opplysninger om dette tilbudet finnes på nettstedet delenvenn.no.

– For å jobbe som frivillig hos oss må man delta på et 40 timers kurs. Man må være minst 20 år, men de fleste er gjerne eldre enn det, så vi er på jakt etter yngre frivillige. Folk helt ned til 14 år kontakter oss gjerne på e-post, så det er bare fint om vi kan rekruttere flere unge. Vi har en del studenter fra Høgskolen i Lillehammer som frivillige, og vi tenker også å gjøre et framstøt mot Høgskolen i Gjøvik, sier Kristin Berget.

Rolig på krisesenteret

Hos Krisesenteret i Gjøvik meldes det at jula så langt vært stille og rolig, i den forstand at ingen nye har kommet inn til senteret nå i romjula.

Artikkeltags