Gå til sidens hovedinnhold

Lynet ødelegger elektrisk utstyr for millioner

Artikkelen er over 3 år gammel

I fjor ødela lynet for over 13 millioner kroner i Oppland. 70 prosent av skadene skjer nå i sommermånedene juni, juli og august.

Det er den høyeste utbetalingen siden toppåret 2014, da lynet gjorde skade for over 25 millioner kroner i Oppland.

– I verste fall kan lynnedslag starte boligbranner eller skogbranner som vi har sett mange av i Sør-Norge den siste tiden. Men hardest går det som regel utover elektrisk utstyr som er koblet til elnettet, skriver Gjensidige i en pressemelding.

Påbudt med overspenningsvern

– Lynskader dekkes av forsikringen, men det er mye en kan gjøre for å unngå at fryseren, kjøleskapet eller TV-en ryker, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.

Fra 2010 ble det påbudt med overspenningsvern i sikringsskap i alle nye boliger, men ifølge Gjensidige er det fortsatt mange som mangler dette i sine hjem.

– Overspenningsvernet hindrer at lynet ødelegger elnettet i boligen og det elektriske utstyret som er koblet til. I tillegg er overspenningsvern som du setter rett i stikkontakten lurt å ha, sier Eklo.

Kraftig økning i lyn-erstatninger

Gjensidige har gjort en analyse av bransjetall, og tendensen er tydelig. Antall lynskader har økt med 30 prosent, samtidig som erstatningene har økt med over 100 prosent de siste ti årene sammenlignet med tiårsperioden før.

– Store mengder fintfølende elektronikk i hjemmene våre må ta hovedskylda. I tillegg kan klimaendringene spille noe inn. Våtere og varmere vær fører til mere lyn, sier Eklo.

GODE RÅD

·         Installer overspenningsvern i sikringsskapet. Må gjøres av el-installatør.

·         Kjøp FG-godkjente pluggvern som settes direkte i stikkontakten. Fryser, Tv osv. plugges så i dette vernet. FG står for Forsikringsselskapene godkjenningsnemd.

·         Trekk ut stikkontakten hvis du skal på ferie eller vet det er fare for tordenvær.

Hvor langt unna er lynet?
Lyden beveger seg 330 meter per sekund. Dersom det går tre sekunder fra du ser glimtet til du hører braket, var lynet en kilometer unna.

 

Kommentarer til denne saken