Gå til sidens hovedinnhold

Lotteritilsynet vil stanse omstridt pyramidespill

Artikkelen er over 7 år gammel

Nettstedet Hegnar Online skriver at Lotteritilsynet har konkludert med at selskapet World Ventures driver en ulovlig pyramide i Norge.

Lotteritilsynet krever derfor at det stanser all salgsvirksomhet i Norge.

Lotteritilsynet konkluderer ifølge Hegnar Online med at World Ventures er et ulovlig pyramidespill fordi inntektene nesten bare kommer fra verving av medlemmer og ikke salg av reiser som det markesføres for.

Første henvendelse i 2010

OA har flere ganger skrevet om den omstridte reiseklubben.

Tilbake i 2012 opplyste Undis Scheslien, regiondirektør i Forbrukerrådet for Hedmark, Oppland og Romerike, at Forbrukerrådet fikk sin første henvendelse om World Ventures i 2010.

Dette var før Lotteritilsynet skulle vurdere om World Ventures var et pyramidespill eller ikke.

– Dersom det er mange på toppen som tjener mye, kan det skyldes at mange lenger nede i systemet taper penger. Og om store deler av inntekten til firmaet er basert på medlemsverving, er det heller ikke godt egnet for langsiktig drift, sa kommunikasjonsdirektør i Lotteritilsynet, Anne-Mette Hjelle, til OA i 2012.

– Prikkfri kundebehandling

OA var i kontakt med World Ventures i juli 2012. Den gang var reiseklubben klar på at de ikke hadde gjort noe kritikkverdig:

– Per i dag har World Ventures en prikkfri kundebehandlingshistorie og fornøydhet i Norge. Ingen regulerende instans har kontaktet oss med noen bekymring, og om de gjør det, skal vi svare på spørsmålene deres åpent og ærlig, fortalte Laura Wards på vegne av den Texas-baserte reiseklubben World Ventures.

Firmaet kom til Norge i slutten av 2010, og har lenge vært tema for debatt i kjølvannet av flere såkalte MLM-selskaper som har etablert seg i Norge.

Inntekter gjennom verving

Disse selskapene baserer deler av inntektene sine på inntekter gjennom medlemsverving og pyramidestruktur, men Wards mente at det i World Ventures ikke var snakk om en stor del av firmaets totale inntekt.

– Hovedinntekten til selskapet kommer fra kundenes reiser, som er over 50 prosent av total inntekt. 35 prosent kommer fra medlemskapsinntekter, mens 4 prosent er fra vår businessmulighet («business opportunity»).

Wards mente i 2012 at det ikke var grunn til å tro at firmaet vil kollapse når markedet for nye medlemmer er mettet.

– World Ventures har vært drevet i over seks år, og har hele tiden brukt den samme businessmodellen. Det er derfor ingen grunn til å tro at selskapets levetid vil være forskjellig fra selskaper som Amway og Herbalife, som har drevet i Norge med suksess fra 1990-tallet, sa Wards.

– World Ventures legger stolthet i å innfri Norges lover og regler, la hun til.

Kommentarer til denne saken