Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5LORI LANSENS: Aldri alene

Artikkelen er over 11 år gammel

Juritzen forlag Oversatt av Bente Klinge

Kanadiske Lori Lansens skriver romaner om vanlige kvinner med uvanlige liv. Hennes andre bok Aldri alene er blitt en internasjonal bestselger, med 300,000 solgte bøker bare i Storbritannia.

I boka treffer vi Rose og Ruby Darlen, som tilhører den sjeldneste typen sammenvokste tvillinger craniopagus. Boken føres i pennen av Rose, som vil bli forfatter. Etter hvert oppfordrer hun også Ruby til å skrive. Det blir et godt samarbeid det er deretter en dobbeltstemme som snakker til oss.

Umiddelbart føles temaet originalt, men noe søkt. Det finnes svært få siamesiske tvillinger som har oppnådd en alder over 20 år, så en leserkrets som vil kjenne seg igjen i situasjonen finnes bare i liten grad. Dette er imidlertid ikke en roman om å være annerledes. Man blir grepet av jentenes liv. De er utsatt for store fysiske påkjenninger, den ene bærer så å si den andre. Etter hvert glemmer leseren at de er sammenvokste og ser «monsteraktige» ut. Jentene framstår som to egne individer som er veldig forskjellige når det gjelder følelsesliv, ambisjoner og evner.

Rose og Ruby vokser opp hos Lovey og hennes slovakiske mann Stash. Lovey er sykepleier og var med og forløste dem. Jentenes egentlige mor stikker av etter fødselen, som skjer samtidig med at en voldsom tornado feier over distriktet. De får et godt liv hos Lovey og Stash. Fosterforeldrene gir jentene all verdens kjærlighet og makter å behandle de sammenvokste tvillingene som forskjellige individer og stadig utfordre deres evner.

Forholdet jentene imellom er som i et vanlig søskenforhold med småkrangling; de er sure på hverandre når den ene ikke vil det den andre vil, blant annet fordi de har så ulike interesser. Der den ene er en drømmer, er den andre realist. Grunntonen er imidlertid preget av samhold og vilje til å overvinne ethvert problem. Søskenkjærligheten overvinner alt.

Boken er godt skrevet med mange humoristiske og sarkastiske replikker. Humor kan med fordel brukes i vanskelige situasjoner som vi lett skjønner at jentene havner i. Boken får oss til å reflektere over individualitet, likheter og forskjeller. Lansens skaper poesi av det dagligdagse, det vanlige som vi alle opplever.

Jeg vil få berømme Juritzens forlag for å finne nye, spennende forfattere, og ser fram til at også Lori Lansens første bok blir oversatt til norsk.

Elise Weseth