– Leieboerne tegnet i taket, etterlot mengder av skrot og hull i veggene

- SØPPELGEITER: Slik så det ut utenfor huset som de to kvinnene leide i Åslendet. - De var to ordentlige søppelgeiter, sier en fortvilet utleier til OA.

- SØPPELGEITER: Slik så det ut utenfor huset som de to kvinnene leide i Åslendet. - De var to ordentlige søppelgeiter, sier en fortvilet utleier til OA. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

En mann i Åslendet i Gjøvik kommune har havnet i en fortvilet situasjon. Han ønsker ikke å stå fram med navn, men OA besøkte mannen onsdag.

Han har i flere år leid ut et hus, uten å opplevde de store problemene. Det tok slutt da to kvinner flyttet inn høsten 2011.

- Man kan godt si at dette var leieboerne fra helvete. Etter at de flyttet så fylte jeg fem søppeldunker med skrot og måtte brenne en god del, sier mannen.

Hunder og søppel

- De bodde her i omtrent 13 måneder. Jeg har leid ut siden 2002 og hadde aldri noe trøbbel med dem jeg har leid ut til. Jeg har ikke opplevd makan til rot som jeg har hatt med disse to, forteller mannen til OA.

Ifølge utleieren var de to leietakerne sene med å betale husleie, men det var ikke det største problemet.

Huset var nemlig i en tragisk forfatning etter at de to kvinnene ble kastet ut. Den ene kvinnen hadde også et lite barn.

- Jeg har fått ryddet opp litt nå, men det er fortsatt en del skader. Jeg ga dem lov til å ha en hund, men plutselig var det 12-13 hunder her. Det er skader på veggene, gulvet og utrolig mye skrot, sier mannen.

Kastet ut

Etter gjentatte advarsler ble kvinnene kastet ut i november.

- Det skal mye til før en utleier har rett til å kaste ut noen, men i november fikk jeg medhold av Namsmannen til å skifte lås, forteller utleieren.

Han viser fram flere papirer som dokumenterer erstatningskrav og forsikring.

- Vi brukte standardkontrakten fra Huseiernes Landsforbund, presiserer han.

«Fabrikk» innendørs

Mannen rister på hodet over situasjonen han har havnet i. Han peker på flere malingsflekker, stygge hull i veggene og store riper i parketten.

- En stund så prøvde de seg på å lage utebord av gamle tromler. Det var nesten som om de hadde en liten fabrikk i huset. Jeg leide ut et hus, ikke en fabrikk, sier utleieren.

Han tror en stor del av skadene er et resultat av denne lille næringsvirksomheten.

Dom i Forliksrådet

11. april fikk utleieren medhold i Forliksrådet i Gjøvik. Da hadde han prøvd å få etterstatning siden utkastelsen.

Skader og nødvendig rundvask ble beregnet til omtrent 50.000 kroner. Dette etter takst.

- Egentlig så kan vel skadene beregnes til nærmere 80.000 kroner, mener mannen.

- Det er helt tragisk. De skjønner ikke at ting har en verdi. De to skylder meg også mellom 17 og 18.000 i leie, legger han til.

Han har frist til 9. mai med å fremme et økonomisk krav.

- Hva slags råd har du å komme med til andre utleiere?

- Det er viktig å be om depositum. Jeg ba om tre måneders depositum, men i etterkant burde jeg ha bedt om mer. Dessuten bør man være rask med å purre hvis leien uteblir, anbefaler han.

- Utleier den store taperen

Mannen fortviler over at leietakerne fikk så mange frister til å ordne opp for seg.

- Jeg skjønner selvfølgelig at leieboere skal ha rettigheter, men det får da være grenser. Disse to har trenert utkastelsen i flere måneder. I en situasjon som dette er det bare utleieren som taper, fastslår mannen.

Han har ikke noe stort håp om å igjen penger fra forsikringen. Samtidig er han pålagt å lagre store deler av eiendelene som kvinnene etterlot seg.

- Det står at forsikringen bare dekker det som er "plutselig og uforutsett", og det er det jo mye som kan være, påpeker han.

- Pass på

Utleieren var i perioder bortreist, og hadde derfor ikke anledning til å følge med på leietakernes oppførsel hele tiden.

- Da jeg kom hjem så var det utrolig mye søppel og skrot her. Jeg anbefaler andre utleiere om å be for eksempel naboen følge litt med hvis man selv er bortreist, sier mannen.

Han etterlyser bedre vilkår for utleiere.

- Jeg kunne ha tenkt meg bedre muligheter til å for eksempel ha en liten inspeksjon i blant. Nå må jo alt varsles, sier han.

- Dette er veldig synd. Sånne leieboere ødelegger både for utleieren og andre leieboere, avslutter mannen.

Artikkeltags