Gå til sidens hovedinnhold

Legemidler for 11,7 milliarder hittil i år

Artikkelen er over 14 år gammel

Hver nordmann har brukt legemidler for 2530 kroner hittil i år. Av dette har folketrygden dekket 1190 kroner, viser tall fra Apotekforeningens bransjestatistikk.

Det er totalt solgt legemidler for 11,7 milliarder kroner i årets ni første måned. Det er en økning på 2,8 prosent i forhold til samme periode i 2006.

Apotekenes totale omsetning var på 14,85 milliarder kroner, medregnet salg av handelsvarer, en økning på 4,5 prosent fra i fjor.

Leddgiktmedisin på topp

I årets ni første måneder var etanercept (Enbrel) det mest omsatte legemiddelet fra apotek. Det ble solgt etanercept for 323 millioner kroner. Etanercept er et legemiddel som blant annet brukes til behandling av leddgikt, når pasienten ikke har hatt tilfredsstillende effekt av andre legemidler. Salget av etanercept har hatt en kraftig vekst de siste årene, men veksten er betydelig redusert i år.

På 4. og 7. plass

Det er også to andre legemidler av samme type (TNF-hemmere) som ligger høyt på salgsstatistikken. Infliximab (Remicade) ligger på 4. plass på listen over mest solgte legemidler, og har omsatt for 205 millioner kroner hittil i år, en økning på 24 prosent fra i fjor. Adalimumab (Humira) ligger på 7. plass, og har omsatt for 150 millioner kroner så langt i år. Det er en økning på 33 prosent fra 2006.

Svært kostbare

Disse tre immunmodulerende midlene (Enbrel, Humira og Remicade), har hatt en omsetning på til sammen for 678 mill. kroner, en økning på 16 prosent fra samme periode i 2006. De tre legemidlene utgjør alene seks prosent av den samlede legemiddelomsetningen i Norge. Alle de tre legemidlene er svært kostbare. Et års behandling med Humira koster nesten 150 000 kroner.

Kolesterolsenkende middel

Atorvastatin (Lipitor), et kolesterolsenkende legemiddel, var nest mest omsatt i første halvår. Det ble solgt atorvastatin for 234 mill. kroner, en nedgang på 12 prosent fra samme periode i fjor. Det totale forbruket målt i definerte døgndoser (DDD) av Lipitor er omtrent uendret sammenlignet med i fjor.

Blant legemidlene med størst relativ omsetningsreduksjon, er simvastatin. Det er det mest brukte legemiddelet mot forhøyet kolesterol. Omsetningsverdien av simvastatin er redusert med 31 prosent fra 183 til 125 mill. kroner. Årsaken til nedgangen er ikke redusert forbruk, men at prisen på simvastatin ble halvert fra årsskiftet 2006/2007.