Gå til sidens hovedinnhold

Mareritt for gårdbruker i Vest-Torpa

Artikkelen er over 6 år gammel

Sauer antatt drept av ulv.

På garden Søndre Lunde i Vest-Torpa er fem søyer funnet drept, og ei er avlivet på grunn av påførte skader.

Onsdag gikk gardbruker Ingunn Marie Midthaugen som vanlig ut i fjøset for å stelle sauene.

Der ble hun møtt av ei søye med blod og tydelige skader i ansiktet. Rett utenfor fjøsdøra ved luftegarden til sauene lå fem av søyene hennes drept.

Bittskader i nakken

Midthaugen forteller at sauene kan gå ut og inn av fjøset som de vil. Ute har de en luftegard med forhekk.

Den ene søya som var drept lå rett utenfor døra. Tre andre lå rundt forhekken. Den siste var blitt dratt rundt 25–30 meter lenger ned enn de andre. Denne var det spist en del av.

– Det er ikke noe trivelig, sier Midthaugen.

Rovviltkontakt i Nordre Land, Kjell Arvid Briskodden og Ole-Knut Steinset fra Statens naturoppsyn har vært og sett på dyrene. Søyene er flådd og obdusert.

– På bakgrunn av undersøkelsene vi har gjort, har SNO konkludert med at det er antatt ulv. Det er skadene vi ser spesielt i nakkeregionen fra bitt som tilsier det, forklarer Briskodden.

Lisensjakt

Det pågår lisensjakt på ulv i Oppland fram til og med 31. mars.

Rådgiver for vilt- og fiskeforvaltning i Nordre Land kommune, Olaf Sæthre, sier at det nå jaktes på ulv i Torpa innenfor lisensjakta.

– Vi har sendt en henvendelse til Miljødirektoratet, der vi ber dem se på denne saken og vurdere om det kan gis tillatelse til skadefelling som SNO kan ta hånd om. Vi synes denne hendelsen er bekymringsfull. Det er ikke noe stort ønske om at ulv skal bli fast inventar i kommunen. Det utgjør en trussel både mot husdyr og ville dyr, sier Sæthre.

Kan være streifdyr

Briskodden sier det ikke er grunn til å tro at det dreier seg om en ulv som har vært i området over lengre tid, ut fra de opplysninger SNO sitter med.

– Det begynner å bli den tida da det forekommer streifdyr av ulv, selv om det egentlig er litt tidlig for det. Det er oftest unge hanner som er blitt jaget fra et revir, forklarer rovviltkontakten. Briskodden oppfordrer folk til å ta kontakt med SNO dersom de har mistanke om spor etter rovvilt.

– Nå er det kommet snø, og da er det greit å se spor. Om det er en ulv i området, er det lettere å få dokumentert om vi ser spor, sier han.

Fredag bekrefter Ole-Knut Steinset i Statens naturoppsyn at de er på sporet av ferske ulvespor.

Vil informere

Gardbruker Midthaugen sier det er uvirkelig å stå og se på kadavrene. Seks voksne søyer, alle med lam.

Midthaugen ønsker å informere andre om det som har skjedd for at andre skal slippe å oppleve det samme.

– Tapet har ei økonomisk side, men det som kommer i første rekke er framtida. Kan vi ikke ha sauene tett ved husveggene om vinteren, kan en grue seg til å slippe dem til skogen om sommeren, sier hun.