Sagstuen er kjent med at dusjkabinetter iblant eksploderer, som tilfellet fra Odnes som var omtalt i OA mandag, men kun fra media.

– Etter omtale av slike episoder i media har det nok vært noen innom og spurt om det er mulig å bytte til bedre glass i deres dusjkabinett, men jeg vet ikke om noen som har gjort det. Det er begrenset hvor tykt glass det er mulig å sette inn i kabinettene, sier Rune Sagstuen, som er glassmester i glassmesterbedriften Sagstuen AS.

To lag og folie

– Herdet glass oppfører seg som i tilfellet på Odnes når det knuses. Det går i småbiter. Derfor reagerer jeg på at det ikke brukes mer herdet laminert glass i dusjkabinetter, sier han.

Rune Sagstuen foklarer at herdet laminert glass består av to ruter som settes sammen med en folie imellom.

– Også laminert glass kan eksplodere, men da blir bitene hengende fast i folien og sprer seg ikke rundt i rommet. Dermed er faren for skade mindre, sier glassmesteren, som opplyser at herdet glass er seks ganger sterkere enn vanlig glass.

Han forteller at de driver mye med herdet glass, men at det må håndteres med forsiktighet.

– Herdet glass tåler mye midt på plata, men i hjørnene er det svakere, sier Rune Sagstuen, som mener at spenninger i glasset kan være årsaken til uhellet på Odnes.

– Alternativet til glass i dusjkabinettet er plast, men plasten blir oftest stygg etter hvert, sier han.

Daglig leder i Hagen Rørservice AS på Dokka og i Hov, rørlegger Svein Arild Hagen, påpeker også at herdet glass tåler lite før det er montert.

Menneskelig svikt

– Det er mange år siden vi fikk beskjed om at når vi monterer dusjkabinett, må ingen nakne glass-ender berøre golvet, men legges pent ned på emballasjen det kommer i. Et lite gruskorn som gir en mikroskopisk skade på enden av en herdet glassplate kan være nok til at plata smeller dagen etter eller etter to år, forklarer Hagen.

– Derfor blir det fra leverandørhold hevdet at det er menneskelig svikt ved montering som er årsak til at dusjkabinetter eksploderer. Vi har aldri hatt problemer med de kabinettene vi har levert, sier han.

Svein Arild Hagen sier at herdet laminert glass helt sikkert ville være den tryggeste løsningen i dusjkabinetter, men tror at det er kostnadsmessige grunner til at kabinettene ikke produseres i slikt glass.

– Dusjkabinetter i herdet laminert glass ville nok bli mye dyrere enn herdet glass, og i dag fokuseres det veldig på pris. Men jeg har også folk i butikken som ikke vil ha herdet glass i dusjkabinettet, men sverger til styrenglass (hardplast), sier rørlegger Hagen.