Kvinner gleder seg, menn gruer seg

Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Nordmenn er delt i synet på den forestående julehandelen.

DEL

Mer enn halvparten av alle kvinnene gleder seg til julehandelen. Menn er av en annen oppfatning, viser den årlige juleundersøkelsen fra Nets (tidligere BBS).

Årets juleundersøkelse som TNS Gallup har gjennomført på vegne av Nets viser store forskjeller i forhold til om vi gleder oss til handlestria eller ikke. Mens 52 prosent av kvinnene gleder seg, er andelen menn som ser frem til årets julehandel kun 20 prosent.

Det er unge kvinner, de under 30 år, som i størst grad gleder seg til juleshoppingen. Ifølge undersøkelsen sier hele 69 prosent av kvinnene mellom 15 og 29 år at de gleder seg til å handle julegaver.

Sammenheng mellom handlemønster og stress

Halvparten av befolkningen starter julehandelen i november eller tidligere, og tradisjon tro er det kvinnene som starter julehandelen tidligst. Ikke overraskende er det de som starter tidligst som i minst grad finner julehandelen stressende.

– Sammenlignet med tidligere års undersøkelser ser vi at det er en viss bevegelse blant nordmenn til å starte julehandelen noe tidligere enn før, sier Sigbjørn Larsen, informasjonssjef i Nets.

Undersøkelsen viser også at menn kommer til å dominere julegatene i slutten av desember. Hver fjerde mann kjøper ingen julegaver før 10. desember, og flere titusener venter helt til 20. desember før de i det hele tatt begynner å lete etter julegaver.

Folk har ikke planer om å bruke mer penger i år sammenlignet med fjoråret. I følge undersøkelsen sier åtte av ti at de kommer til å bruke omtrent det samme beløpet på julegaver.

Den raskt voksende kjøpesterke gruppen fra 45 år og oppover er også de som spanderer mest til jul. Nesten 30 prosent av de over 45 opplyser at de planlegger å bruke over 6000 kroner på julegaver.

Noen tall fra undersøkelsen:

  • 52 prosent av kvinnene gleder seg til julehandel mot 20 prosent av mennene
  • 55 prosent av mennene synes julehandelen er stressende mot 42 prosent av kvinnene.
  • 83 prosent sier at de kommer til å kjøpe flesteparten eller alle julegavene med kort.
  • 85 prosent sier de kommer til å bruke bankkort/debetkort til juleinnkjøpene
  • 5 prosent sier at de foretrekker å bruke kredittkort til innkjøp av julegavene
  • 63 prosent av kvinnene starter julehandelen i november eller tidligere
  • 55 prosent av mennene starter julehandelen etter 1. desember

Artikkeltags