Kvinne pågrepet etter å ha siktet på politiet med våpen

ADVARER: Du kan risikere å bli skutt hvis du truer med en våpenetterlikning, sier politimester Johan  Mrtin Welhaven. På bordet foran ham ligger en etterlikning av en pistol benyttet i James Bond-filmer. Våpenet er tidligere beslaglagt av politiet.

ADVARER: Du kan risikere å bli skutt hvis du truer med en våpenetterlikning, sier politimester Johan Mrtin Welhaven. På bordet foran ham ligger en etterlikning av en pistol benyttet i James Bond-filmer. Våpenet er tidligere beslaglagt av politiet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Politiet løsnet skudd.

DEL

Politiet rykket onsdag morgen ut til Kafé Kampen i Gjøvik sentrum etter å ha fått melding om en person som truet med skytevåpen.

Det viste seg å være en kvinne, som ikke etterkom politiets beskjed om å legge fra seg våpenet. Hun rettet våpenet mot politiet, som skjøt et varselsskudd i bakken ved kvinnen.

Først da la hun fra seg våpenet og ble pågrepet. Det viste seg at våpenet som ble brukt, var en etterlikning, en såkalt replika.

Operasjonslederen ved Vestoppland politidistrikt forsikret at situasjonen var avklart og under kontroll rundt klokka 10.30.

Våpenkopi

Politimester Johan Martin Welhaven advarer mot bruk av replikavåpen.

– Vi ønsker å benytte anledningen til å advare mot bruken av slike replikavåpen. Du kan risikere å bli skutt hvis du truer med et slikt våpen. Politiet eller andre har ikke mulighet til å skille en replika fra et fungerende våpen i en presset situasjon, og på noen meters avstand, understreker Welhaven overfor OA onsdag ettermiddag.

Han ønsker ikke å kommentere hendelsen mer før den er blitt evaluert internt, men forsikrer at det var i tråd med politiets våpeninstruks.

Like straffbart

Han understreker at det er like straffbart å gå med en replika som et ekte våpen. Du kan altså bli straffet med ubetinget fengsel for å bære et ikke-fungerende våpen.

– Ungdom leker med «våpen» i skogen og skremmer en jogger, noen bærer med seg replikaer synlig på bussen, en gjeng leker paintball på et industriområde og blir plutselig møtt med bevæpnet politi etter en bekymret telefon fra et vitne. Våpen er alvorlige saker, også de som ikke kan skyte ordentlige kuler. Det kan gi alvorlige konsekvenser, understreker Welhaven.

Blir godt ivaretatt

Sissel Martinsen som jobber ved Kafé Kampen sier at både ansatte og brukere føler seg godt ivaretatt etter onsdagens hendelse.

– Vi får den oppfølgingen vi trenger, og har fått beskjed om å kontakte politiet ved behov, sier Martinsen.

Ifølge NRK viser tall fra Politidirektoratet at politiet sjelden skyter. I 2012 og 2013 truet politiet med skytevåpen 58 ganger, men avfyrte i kun tre tilfeller.

Totalt er to personer drept og 18 personer skadet av politiets skudd de siste 11 åra.

Tips Oss
TLF: 61 18 93 00 SMS/MMS: oatips til 2005 E-post: tips@oa.no Send video

Artikkeltags