Og 22 år etter åpningen av Galleri Fjordheim sitter de to ute på en krakk på det praktfulle stedet. De to som var med på ideen arbeidet fram til et galleri, og som fortsatt driver med det.

Hun driver galleriet, sier Einar Sigstad kort og konsist og peker på Lise Rolid.

Fra forfall til kunst

Rolid og Sigstad forteller at det var på åpningsfesten i november 1985 for Mjøsbrua, at de bestemte seg for at eiendommen måtte reddes. Eiendommen som i utgangspunktet var ei hytte. Tegnet av arkitekt Sverre Knutsen fra Oslo, for grunneier og storbonde Anton Skulhus. Hytta ble bygd i 1903. Ti år seinere ble hytta utvidet til et hus. Arkitekt Knutsen flyttet selv til stedet og bodde der fra 1938 til 1964. Han giftet seg nemlig med arvingen etter Skulhus. Etter hvert havnet eiendommen i Gjøvik kommunes eie, og er det fortsatt.

Da vi begynte å jobbe med bygningene her, så det ikke ut. Det rant inn vann alle steder. Det var en veldig jobb å få satt i stand bygningene til et galleri, forteller Rolid og Sigstad.

For hele Mjøsregionen

Men i 1987 ble galleriet åpnet, drevet av en stiftelse.

Mjøsbrua og Biri er et samferdselsmessig knutepunkt for hele mjøsregionen. En knutepunkt er også Galleri Fjordheim blitt for kunst og kultur.

Kunstnere fra mjøsregionen stiller ut her. Vi har i alle år hatt kunstnere både fra vestsida og østsida av Mjøsa, og på nordsida. Og med kunstnerne har også publikum fulgt med fra de samme geografiske områder. I tillegg har vi fått kunstnere fra resten av landet til å stille ut her også. Bare regional kunst hadde blitt for begrenset, både for galleriet og publikum, sier Lise Rolid.

Søndag er kunstdag

Galleriet har prøvd seg med å ha åpent hele uka. Men det var det ikke behov for, viste det seg.

Nå har vi åpent i helgene. Søndag er den beste dagen. Mest folk er det når uteværet ikke er av det aller beste, sier Einar Sigstad.

Sesongen går fra mai/juni til og med jul. Sommerutstillingen og juleutstillingen er de to store utstillinger. De to samler kunst fra rundt 40 kunstnere hver. Ellers er det separatutstillinger det dreier seg om.

Bare profesjonelle

Kunst fra profesjonelle kunstnere. Det sa vi da vi startet, og det holder vi fortsatt på, sier Lise Rolid.

Driften av galleriet finansieres gjennom salget av kunst. Dette er eneste inntekt, i tillegg til et årlig tilskudd fra Gjøvik kommune på 20.000 kroner.

I 2007 gikk salget veldig bra. I 2008 var det også bra, til tross for all snakk om finanskrisen, opplyser Rolid.

Årets sesong er så vidt kommet i gang. For tre uker siden åpnet separatutstilling med Heidrun Formos strikkete tekstiler. Formo er fra Biri. Og Eli Hovdenaks humoristiske bildekunst ble åpnet samtidig. Denne helga er siste sjanse til å se de to. I Fjellgalleriet i kjelleren skal Olav Skipnes (Hamar) sine veldig spesielle og artige hologram stå hele sommeren.