500 bøker om Husmor (73), Gjøvik sendt til maktpersoner i Norge

Lars Backe Madsen har i sin satire over norsk kommentarfeltkultur gjort      signaturen Husmor (73), Gjøvik til en fornuftens stemme i all galskapen på internett.

Lars Backe Madsen har i sin satire over norsk kommentarfeltkultur gjort signaturen Husmor (73), Gjøvik til en fornuftens stemme i all galskapen på internett. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Tidligere i år ble det stort oppstyr da en «gruppe anonyme næringslivsfolk» kjøpte 1000 eksemplarer av Hege Storhaugs kontroversielle bok om Islam, og distribuerte denne til politikere og maktpersoner i Norge.

Inspirert av denne aksjonen har nå investoren Christen Ager-Hanssen kjøpt inn 500 eksemplarer av Lars Backe Madsens satirebok Husmor (73), Gjøvik, og sendt denne til 500 utvalgte maktersoner i Norge.

LES OGSÅ: Han er Husmor (73), Gjøvik

Som OA tidligere har skrevet er boka resultatet av en spalte i Dagens Næringsliv, en satire over kommentarfeltkulturen – eller ukulturen – i Norge. Boka er bygd opp av fiktive anonymiserte nettdebattanters innlegg, hvorav Husmor (73), Gjøvik, representerer fornuftens stemme.

Listhaug og Trump

I et brev som følger med bokgaven, adresserer Ager-Hanssen det han ser som framvekst av fremmedfrykt og høyrepopulisme både internasjonalt og her til lands. I brevet nevnes Sylvi Listhaug og Donald Trump i samme åndedrag.

Investoren skriver blant annet:

– I fjor kjøpte en gruppe anonyme næringslivsfolk 1000 eksemplarer av boken Islam, den 11. landeplage av den innvandringsfiendtlige forfatteren Hege Storhaug for å gi til norske biblioteker. Det var en dårlig idé. I år har det kommet en bok som er viktigere å lese. Husmor (73), Gjøvik av forfatteren Lars Backe Madsen er en bok med stikk motsatt budskap. Det er en satire over den aggressive og fiendtlige tidsånden som herjer på sosiale medier.

… Forfatteren gjør også narr av oss som har penger og ressurser og ikke alltid gjør kloke ting. Det må vi tåle. Jeg har derfor bestemt meg for å kjøpe inn 500 eksemplarer av boken og distribuere dem til norske investorer, advokater, politikere og ledere, deriblant de 252 personene som er omtalt i boken Makteliten. De med penger og makt må gå foran med et godt eksempel. Og denne boken er det beste eksempelet. Samtidig ber jeg de anonyme investorene som kjøpte Hege Storhaugs innvandringsfiendtlige bok om å stå frem med navn. Hvorfor tør de ikke være åpen om sin fremmedfrykt? skriver Ager-Hanssen.

– Fiendtlig og hatefull debattkultur

Forfatter Lars Backe Madsen er naturlig nok godt fornøyd med nyheten.

– Det er gledelig at en norsk investor har bestemt seg for å spre boken til den norske makteliten, og at han gjør det åpent og med fullt navn. Jeg synes det er betenkelig at andre investorer opererer med skjult navn når de kjøper digre opplag av boken til Hege Storhaug, som av mange oppleves som konspiratorisk og fremmedfiendtlig. Norsk debattkultur har de siste årene utviklet seg til å bli fiendtlig og hatefull, særlig på sosiale medier. Min bok er et satirisk eller humoristisk oppgjør med holdninger som dessverre har begynt å prege den norske tidsånden. At nettopp makteliten får lese boken, og samtidig le av seg selv, tror jeg er bra, sier Backe Madsen i en kommentar til OA.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags