Gå til sidens hovedinnhold

Forfatteren Margit Sandemo er død

Artikkelen er over 3 år gammel

Forfatteren som ble født på Lena ble 94 år gammel.

Forfatteren som ble født på Lena, men bodde mesteparten av livet i Sverige ble 94 år gammel. Hun har også bodd på Fagernes i sitt voksne liv, men da ektemannen Asbjørn Sandemo gikk bort flyttet hun tilbake til Sverige og bodde sine siste år i Skåne.

Familien skriver i en pressemelding at den folkekjære forfatteren bak blant annet bokserien «Sagaen om Isfolket» sovnet stille inn natt til lørdag i sitt hjem i Skåne.

Inspirasjonskilde

De opplyser at det var hennes ønske at det ikke skal være noen bisettelse. I stedet blir det avholdt en askespredningsseremoni ved familiens hytte i Valdres. Det er samme sted der asken etter hennes mann ble spredt for 19 år siden.

Margit Sandemo etterlater seg to sønner, sju barnebarn og ti oldebarn, opplyser familien i pressemeldingen.

Les også

Margit Sandemo (93) med drama fra Valdres

Forfatterens forlegger Bladkompaniet skriver at bøkene hennes alltid vil være i våre hjerter.

«Vi kommer til å savne Margit veldig. Hun var et vakkert menneske og en stor inspirasjonskilde for oss alle. Hennes kreativitet, muntre humør og store livslyst skinte gjennom i bøkene hennes – noe som også leserne merket. Hun trollbandt oss alle», minnes forlaget.

Bokseriene hennes er utgitt i mange land, og mer enn 37 millioner bøker fordelt på over 185 titler har i årenes blitt sendt ut fra trykkeriene.

Kulturminister Trine Skei Grande la lørdag kveld ut en melding på Twitter.

«Trist beskjed om at vi har mistet Margit Sandemo. En forfatter som var elsket av tusenvis av lesere. Hun solgte 37 millioner bøker fordelt på over 185 titler og lest i mange land. Takk for din innsats for fortellingene og lesegleden du skapte», skriver Skei Grande.

37 millioner bøker

Margit Sandemo ble født 23. april 1924 i Lena på Østre Toten, og hadde svensk mor og norsk far. Hun vokste opp i Sverige og skrev på svensk, men flyttet i voksen alder tilbake til Norge. De siste 15 årene bodde hun i Skillinge i Skåne.

Debuten som forfatter kom i 1964. I løpet av sin karriere skrev hun hele 185 bøker, blant dem den svært populære serien «Sagaen om Isfolket». Serien består av i alt 47 bøker, som er utgitt i et opplag på over seks millioner eksemplarer bare i Norge og er oversatt til en lang rekke språk.

Hennes samlede bokutgivelser er solgt i mer enn 37 millioner eksemplarer.

Møtte Snåsamannen

I 2010 møtte hun Joralf Gjerstad, kjent som «Snåsamannen», under Oslo bokfestival i anledning av at begge hadde skrevet bøker om sine liv.

– Veldig hyggelig å treffe «lillegutt» – han er to år yngre enn meg, sa Sandemo muntert til publikum som sto stuet sammen foran scenen. Mange hadde møtt opp et par timer på forhånd for å overvære det spesielle møtet.

Sandemo mente hun ikke var gammel nok til å huske sin barndom før da.

– Plutselig fikk jeg lyst. Men det har vært både ubehagelig og morsomt å oppsummere mitt, liv sa hun.

Gjerstad sa han lenge hadde hatt lyst til å møte Sandemo og karakteriserte henne som ærlig, oppbyggelig og grei.

Synsk

Sandemo fortalte at hun fra hun var ganske ung så vesener fra andre dimensjoner, skytsånder, gjenferd og haugfolk.

– Men det fikk jeg ikke snakke om. Det trykte så voldsomt på at jeg kom på sinnssykehus tre ganger. Den siste gangen sa legen til meg at jeg ikke var sinnssyk. Du er synsk. Når du har lært deg det, blir du normal, sa han.

Ifølge Sandemo var hennes evner å «renske hus» og å hjelpe mennesker som ikke vet hva de skal gjøre når de ser vesener som viser seg.

Kommentarer til denne saken