Gå til sidens hovedinnhold

Kripos sjekker fortsatt prosjektilet etter Tonsåsen-drapet

Artikkelen er over 4 år gammel

18 år etter at den 34 år gamle anleggsgartneren Knut Øyvind Mo ble skutt og drept på Tonsåsen i januar 1999, ligger prosjektilet fortsatt i Kripos register over uoppklarte drapssaker.

Gjennom programmet Åsted Norge på TV2 ble det i mandag kveld satt nytt søkelys på denne uoppklarte drapssaken.

Programmet hadde ingen nye element å tilføre saken. Mysteriet rundt drapet på det som tidligere var Tonsåstoppen Kafe i veikanten på Fv. 33 på Tonsåsens høyeste punkt, ligger fortsatt i politiets register over uoppklarte drapssaker fra denne perioden.

Fant blyprosjektil

I TV2-programmet konstaterer politiet at det bare finnes ett eneste klart teknisk spor i saken: En deformert blykule fra et våpen med kaliber 22.

Gjerningspersonen har ifølge politiet først skutt Mo, og deretter tent på huset. Huset var fullstendig overtent da brannmannskapene kom dit rundt klokka 01 på natta. Følgelig brant de fleste mulige bevis opp.

Obduksjonen viste at Mo var død før huset brant.

Flere spor

De to andre sentrale sporene i saken ble også omtalt: En hvit strikkegenser som ble funnet i vegen like ved åstedet, og lastebilsjåføren som møtte en person gående langs Fv. 33 på et aktuelt tidspunkt. Denne personen har vært etterlyst av politiet mange ganger, og har aldri meldt seg. Biler som er sett ved åstedet gjennom dagen før drapet skjedde er ikke identifisert.

I Åsted Norge står den dreptes mor, Else Torgersen, og hans bor, Sigurd Mo, fram og forteller at de ikke kan forstå hvorfor drapet skjedde.

– Den som har gjort dette, må ha det vondt, sa Else Torgersen i programmet.

Omfattende prosjekt

Funnet av prosjektilet som drepte Mo, utløste et omfattende prosjekt der politiet samlet inn og prøveskjøt over 300 våpen i Valdres med kaliber 22.

Programmet viste hvordan Kripos lagrer slike prosjektiler i åstedsregisteret. Der ligger både partroner og prosjektiler fra uoppløste drapssaker med våpen. I dette registeret ligger alle data om prosjektilet de fant.

Politiet heller mot at det er brukt en revolver, men er ikke sikre. Men fortsatt sjekkes prosjektilet fra Tonsåsen drapet opp mot våpen som blir prøveskutt. Ved å sammenlikne sporene som avsettes i våpenløpet, kan det slås fast hvilket våpen som er brukt.

Men tross all etterforskning og omfattende prosjekt, forblir Tonsåsen-drapet uoppklart.

Ber om hjelp

Nå ber politiet gjennom Åsted Norge om publikums hjelp til å finne ut hvem som sto bak drapet på Tonsåsen 9. januar 1999. Politiet heller fortsatt mot teorien om at Knut Øyvind Mos praksis som aromaterapeut på Tonsåsen kan ha utløst en sjalusi som førte til ugjerningen.

Kristin-saken i Lavik fra samme år ble nylig løst på grunn av tekniske spor som med nye tekniske metoder førte til en løsning. Politiet har fortsatt lagret omfattende materiale etter de svært grundige undersøkelsene fra branntomta, der både Mo og hunden hans ble funnet noe dager etter brannen.

Kommentarer til denne saken