Kongen som ikke ville

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Tiurleiken, et av vår naturs mest dramatiske og kjente skuespill. Et drama som utspiller seg i de tidlige morgentimene der de fleste av oss fortsatt ligger under dyna. En kamp om å bli kongen på haugen og stikke av med røyenes gunst.

Den staseligste, største, sterkeste og bestspillende tiuren kjemper til seg sentrum i leikeområdet. En haug som oftest ligger i et kollete og fortsatt snødekt område i gammelskogen. Hver morgen i en måneds tid fra slutten av mars til starten av mai pågår spillet som kulminerer med den såkalte høneuka. Uka da røyene inntar arenaen for å bli parret.

Denne morgenen får kongen kun besøk av ei røy på haugen sin. Han vandrer rundt den paringsvillige røya uten å ville utføre sine plikter. Han bruker røya kun som lokkedue for kanskje å få enda flere av damene til å komme inn på valplassen. Sjefstiuren er en luring og han vet å lokke til seg alle røyene.

De kommer ikke denne morgenen men kanskje neste, eller de har allerede vært på besøk en morgen tidligere. Ikke vet vi, men her er i hvert fall en stemningsrapport fra vårens vakreste eventyr i en skog nær deg.

Artikkeltags