Mannen ble pågrepet av politiet etter at en opprørt kunde anmeldte forholdet til Økokrim i vår.
– Siktede ble varetektsfengslet for ti dager, men er nå på frifot. Vi prøver å få oversikt over omfanget, forteller politifullmektig Anne Byfugllien Ulsrud i Vestoppland politidistrikt, som har ansvaret for etterforskningen.
Ifølge filatelistmiljøet er saken unik.
– Mannen har levert frimerker til alle auksjonene i landet, bortsett fra én, og ved det unntakstilfellet var det andre som leverte merker han hadde solgt før, forteller frimerke-ekspert Hans Enger i Redalen.

Umulig poststed
Hans Enger driver egen frimerkehandel, og er en av to autoriserte attestører på frimerker i landet.
– Den siktede har vært en kjent, privat samler, forteller han.
Det var også Enger som først oppdaget svindelen. Det skjedde da han kontrollerte ett av mannens frimerker i februar i år.
– Han leverte det til et auksjonsfirma hvor jeg bidrar med kvalitetskontroll. Frimerket var stemplet Hareid. Problemet er bare at Hareid ikke hadde eget poststempel da dette merket ble brukt, forklarer han.

Hadde forklaring
Selv om Enger umiddelbart så at fire skillings-merket var manipulert, skulle det gå tre måneder før politiet fikk inn anmeldelse mot en navngitt person.
– Det skyldtes at jeg ikke trodde denne mannen drev med sånt. Jeg ringte ham og spurte hvor han hadde fått frimerket fra, og han kom med en slags forklaring, sier han.
Etter hvert ble imidlertid flere forfalskninger oppdaget. Det ble til slutt en kjent frimerke-investor i Oslo som anmeldte den nå siktede mannen fra Gjøvik-distriktet.

Berører mange
Den samme Oslo-investoren har selv avslørt en bedrager tidligere. En anerkjent filatelist i Drammen ble da dømt for å ha svindlet med bypostmerker til en verdi av rundt 400.000 kroner.
Bypostsaken er blitt kalt den største frimerkesvindel i landets historie.
Nå mener filatelistene at poststempel-saken i Gjøvik har overtatt tittelen.
– Denne saken berører i hvertfall et mye større antall personer. Minst et par hundre mennesker, fra småsamlere til profesjonelle, sier Hans Enger.

Stor verdiøkning
Måten den siktede har gått fram på er svært uvanlig.
– Hvis et poststempel for eksempel bare har vært delvis synlig på frimerket, har han fått resten fram ved å bruke en stift som gjør det nesten umulig å oppdage. Stempelmanipulasjon av denne typen har vært ukjent i Norge til nå, forklarer han.
Med slike enkle «pennestrøk» kan man imidlertid tjene seg rik.
– Verdien på frimerket kan øke med opptil flere tusen kroner, sier Enger.

710 prosent
Frimerket som førte til anmeldelsen, skal ha blitt solgt for 800 kroner på en auksjon rett før det ble tuklet med. Etterpå gikk det under hammeren påny - for 5700 kroner.
– Dette sitter vi med dokumentasjon på, og andre frimerker er blitt solgt enda dyrere, bemerker Enger.
– Er det flaut å bli lurt?
– Nei, det vil jeg ikke si. Manipuleringen er dyktig utført, og den er altså uvanlig. Men generelt sett har nok norske filatelister gjerne vært mer godtroende enn våre svenske venner, som har strengere kontroll.

Baller på seg
Hans Enger sier han har fått tilsendt mer enn 100 forfalskede frimerker for kontroll fra samlere som har handlet med den siktede. Videre har politiet etter hva OA forstår gjort store beslag både hjemme hos mannen og hos enn rekke auksjonsfirmaer der han har levert frimerker de siste årene.
Svindelen skal hovedsaklig gjelde norske merker, hvorav de fleste stammer fra før år 1900.

Helt siden 1999
Politiet vil ikke kommentere hva den siktede har forklart i avhør. Andre kilder opplyser imidlertid at han har kommet med en tilståelse. Han skal ha sagt at bedrageriet startet sommeren 1999.
Politifullmektig Ulsrud Byfugllien tror det blir med den ene siktelsen i saken.
– Vi har ingen holdepunkter for å tro at andre personer har vært involvert, sier hun.
– Er mannen tidligere straffet?
– Det vet jeg ikke sikkert, men han er i hvertfall ingen kjenning av politiet.