Gå til sidens hovedinnhold

Kjempemåling for Senterpartiet

Artikkelen er over 8 år gammel

Senterpartiet gjør et kjempebyks oppover på en fersk meningsmåling for Oppland. Men også Høyre kan glede seg.

Stortingskandidat Anne Tingelstad Wøien kan notere en økning på hele 6,0 prosentpoeng – opp til en oppslutning på hele 15,3. Men fortsatt vil Wøien være den eneste Sp-politikeren på opplandsbenken.

– Jeg har aldri opplevd liknende. Hva har Senterpartiet i Oppland gjort? spør adm. direktør Arve Østgaard i Sentio Research Norge AS, som har tatt opp målingen tidligere denne uka.

Glede i Oppland Høyre

Til sammenlikning ligger Senterpartiet rundt sekstallet på landsbasis, og ved siste stortingsvalg 12,4 prosent av stemmene.

Men som nevnt sprer tallene også glede i Oppland Høyre. Østgaard – som har ansvaret for en lang rekke fylkesmålinger – påpeker at Høyre raser ned i alle fylker. Det gjelder også i Oppland der partiet nå får en oppslutning på 22,1 prosent.

Det er en nedgang på 4,5 prosentpoeng fra OA-målingen i mai, men skyhøyt over valgresultatet i 2009 da partiet bare fikk 11,2 prosent av stemmene.

Og Oppland Høyre har fortsatt inne to mandater – Olemic Thommessen og Jørand Ødegård Lunde.

Framgang for noen betyr tilbakegang for andre. Og i denne målingen glipper tredjemandatet for Oppland Ap, som blir sittende igjen med bare to på tinget – Rigmor Aasrud og Tore Hagebakken.

Partiet får en oppslutning på 33,9 prosent, noe som er en beskjeden tilbakegang på 1,4 prosentpoeng. Men altså nok til at Stine Renate Håheims kandidatur er mer usikkert.

Ved valget i 2009 fikk Ap 45,8 prosent av stemmene i Oppland.

For de andre partiene i Oppland er situasjonen stabil. Frp og Morten Ørsal Johansen får 15,8 prosents oppslutning og ett mandat, som i dag. Dette er en svak økning, men innenfor feilmarginen.

Kjenseth inne

Oppland Venstre får bare 3,6 prosent. Men likevel er toppkandidat Ketil Kjenseth inne på Stortinget med et utjevningsmandat, ifølge Sentio Research Norge AS.

SV og stortingsrepresentant Aksel Hagen får bare 3,2 prosent. Men i en fersk landsomfattende måling får partiet 4,4 prosent. Derfor kan Hagen i likhet med i 2009 fortsatt håpe på å få et utjevningsmandat. Men da må selvsagt SV komme seg over sperregrensen.

Oppland Kristelig Folkeparti og Hilde Ekeberg sanker inn 2,6 prosent og er langt unna en stortingsplass. Det samme gjelder Ola Tellesbø i Miljøpartiet De Grønne som bare får 1,9 prosent.

OA-målingen samsvarer for øvrig med en måling som er gjengitt i GD. Den gir to mandater to Ap, to til Høyre og ett hver til Sp og Frp.

Kommentarer til denne saken