Terningkast 4: KÅRE KOMPELIEN: Fortidens demoner

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Gladius Forlag

DEL

Kåre Kompelien er journalist og forfatter og har tidligere utgitt en rekke lokalhistoriske bøker fra Land og Valdres. Dette er hans debut som skjønnlitterær forfatter.

Boka starter dramatisk 9. april 1940 med drap på en jødisk forretningsmann og hans unge datter.

Så tas vi raskt til 1962 da det skjer et brutalt mord på ei ung jente like utenfor den tilsynelatende idylliske småbyen Gjøvik. Politiet er uvant med den slags hendelser og får sin fulle hyre med etterforskningen. Det er flere mulige mordere. Jentas kjæreste er akkurat kommet tilbake fra hvalfangst, gledet seg til å treffe kjæresten igjen og planlegge et liv sammen med henne. Ingen opplagt morder kanskje? Samtidig kommer en ung tysk dame til byen. Hun er på jakt etter besteforeldrene sine. Og hva er egentlig sammenhengen med drapene i 1940?

Boka er todelt, en del der forbrytelsene skjer og en del der oppklaringen skjer. Det er en kompleks historie som rulles ut i første del og som krever sitt for å få nøstet opp alle tråder. Det klarer forfatteren på en utmerket måte selv om oppklaringen blir noe forutsigbar etter hvert. Kompelien skriver spennende og det er driv i handlingen. Boka er lettlest og vanskelig å legge fra seg.

Tidsbildet er spennende i seg selv. Det er Cuba-krise på gang og Kompelien beskriver godt den uhyggen som var forbundet med dette. I Gjøvik er det dessuten cupfeber. Det er fantastisk å tenke på at folk samlet seg på Gjøvik gård for å høre på radiooverføring av en fotballkamp. Her er smart bruk av fakta i en ellers oppdiktet kriminalroman. Han klarer dessuten å peke på flere urettferdigheter i samfunnet etter krigen, for eksempel behandlingen av tyskertøser.

Helt 60-talls føles boka likevel ikke, Kompelien bruker noen ord og uttrykk som nok ikke var gangbare på den tiden, men alt i alt er ikke det så viktig. Denne boka kan man trygt ta med på påskefjellet.

Artikkeltags