Jørund Holstad Torp (18) fra Gjøvik er i Kos sammen med 9 jevnaldrende venner. De oppholdt seg i hovedgaten «Barstreet» når jordskjelvet begynte.

– Vi var spredt rundt i hovedgaten når skjelvet begynte. Det gikk bra med alle oss heldigvis, men vi var kjempenære der folk døde, forteller Torp.

Når skjelvet sto på som verst, var det nesten umulig å bli stående på beina.

– Jeg har aldri opplevd noe liknende. Alle som kjørte på en scooter datt rett av. Jeg ble dratt først til høyre, så til venstre. Det var vanskelig å i det hele tatt komme seg opp på beina, sier han.

Torp forteller at noen i reisefølget var vitne til at en steinvegg raste over en person, skarve 30–40 meter unna. Det var et tøft syn.

- Vi har kommet over sjokket nå, men man skjønner først etterpå hvor ille det faktisk var. Nå har vi gått rundt i gatene, og sett hvordan det ser ut. Det er utrolig at det gikk bra med oss, sier Torp.

Han forteller videre at en i reisefølget ble truffet av en stein, men vedkommende skal ikke ha blitt alvorlig skadet.

– Han fikk et skrubbsår, men det går bra med han nå, sier attenåringen.

Løp til høyden

Torp forteller at reisefølget fryktet at det skulle komme en tsunami som følge av jordskjelvet. Det gjorde at de løp mot høyden.

- Vi løp oppover fordi vi fryktet en tsunami. Men grekerne bare lo av oss, det var stort sett turister som løp, sier han.

Guttene skal ha gått en distanse på rundt fire kilometer for å komme seg til en parkeringsplass hvor de følte seg trygge.

– Der ble vi sittende fram til det ble lyst, det var vel 70 meter over havet. Det var også grekere som ikke ville ta noen sjanser som hadde møtt opp der, sier han.

– Hvordan ble dere ivaretatt av lokalbefolkningen?

– Veldig blandet. En greker var veldig grei med oss, og roet oss ned. En annen prøvde jeg å kjøpe vann av, men han begynte å dytte og banne til meg på gresk, sier Torp.

Slengt i veggen

Christian Mikkelsen fra Brandbu befinner seg på Kos, og opplevde jordskjelvet på nært hold.

– Vi syns vi kjenner små vibrasjoner ennå, men jeg vet ikke om det bare er meg, for hele kroppen skjelver fortsatt, sier Mikkelsen, som understreker at det verste ser ut til å være over. 

Han og reisefølget var nær ved å ende opp i bargata hvor to mennesker omkom, men endte heldigvis opp med å endre planene i siste liten og bli på hotellet isteden.

– Jeg trodde først det var en eksplosjon, sier han om jordskjelvet.

– Jeg ble slengt i veggen, det buldret noe voldsomt og hele bygget var som en geléklump. Vi bare tok det vi hadde for hånden og kom oss ut så fort og rolig som mulig, forteller han fra flyplassen, hvor han og reisefølget sitter og venter på informasjon fra reiseselskapet.

– Vi må nok vente en fire-fem timer på flyet vårt.

Forsto ikke hva som skjedde

– Det går bra nå, men det var kjempeskremmende når skjelvet skjedde. Hele senga begynte å riste, forteller Gjøvik-jenta Nina Frzovic.

Hun er på Rhodos sammen med venninnen Olja Borovac, som også er fra Gjøvik.

– Vi befinner oss på et hotell i Rhodos by. Her er det ikke så mye ødeleggelser, men det ristet noe voldsomt, og alt falt ned fra veggene. Hotellrommet vårt er omtrent snudd opp ned, sier hun.

Ifølge Frzovic tok det litt tid før de forsto hva som skjedde.

– Vi forsto ikke hva som skjedde først. Vi hadde lagt oss tidlig, så vi lå i sengen når det begynte å riste. Da holdt vi oss bare fast i senga, sier hun.

 

Hun sier at hun har vært i kontakt med begge foreldrene sine.

– Ja, begge foreldre til meg og venninna mi har tatt kontakt. De var bekymret, de har jo sett alle nyhetene på mediene i Norge. De vet heller ikke helt hva som skjer, sier hun.

Hun forteller om kaotiske tilstander utenfor hotellrommet.

– Det er første gangen jeg har opplevd jordskjelv, og det var skikkelig ubehagelig. Nå er det mange folk samlet utenfor hotellrommet. I natt var det løping og skriking i gatene utenfor, sier hun.

– Hvordan har dere blitt ivaretatt av hotell og reiseselskap?

– Det er ingen som har vært innom her, faktisk. Vi har egentlig dratt fra Serbia, så vi dro med et serbisk reiseselskap derifra – de har vi heller ikke hørt noe fra. Men vi ser at det er noe personale samlet utenfor, så nå skal vi også snart ut snart. Det er ganske stressende og hele situasjonen er skremmende, i grunn, sier Frzovic.

 

– Veldig redde

Stine Engelund fra Kopperud i Gjøvik er med familien på Kos. Hun kan fortelle om en dramatisk natt.

– Vi våknet av jordskjelvet i natt. Det var en kraftig bevegelse i bygningen som gjorde oss veldig redde, sier hun.

Nå befinner de seg i Kardamena, som ligger litt utenfor Kos. De ønsker å komme seg vekk.

– Vi sitter og venter på å reise til flyplassen nå straks. Men vi har hørt at flyplassen er stengt, og at det er noen timer med forsinkelser, sier hun.

Saken og bilder oppdateres fortløpende