Terningkast 4: JON GANGDAL Jeg tenker nok du skjønner det sjøl

gangdal

gangdal

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Historien om Christoffer. Kagge Forlag

DEL

Etter et massivt mediekjør rundt det tragiske barnedrapet i Vestfold 2. februar 2005 og påfølgende rettssaker, har journalist og forfatter Jon Gangdal skrevet historien om offeret, den åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle. Denne boka som nylig ble nominert til Brageprisen, er basert på mormorens dagboknotater, intervjuer med deler av familien og offentlige dokumenter. Gangdal har flere spennende bøker i sin bibliografi. Han har tidligere skrevet om fjellklatring og har portrettert Ketil Andre Aamot og Ole Christian Bach. I fjor utga han boka om Eva som har blitt forfulgt av en voldelig samboer i 20 år.

Dette er den hjerteskjærende fortellingen om den lille gutten som var litt for aktiv, litt for utagerende og til slutt ble livredd, innesluttet og unnskyldende. Vi følger Christoffer fra vugge til grav. Vi får høre om en liten gutt som ikke helt passet inn i omgivelsenes forventninger, en gutt som strevet med å forstå konsekvenser, men som var besteforeldrenes øyesten og hadde et enormt behov for kjærlighet og anerkjennelse. Forfatteren har benyttet ulike tilnærminger i boka. Han refererer til møter med hjelpeapparatet, morens uttalte strev med et krevende barn, mormors tanker og erfaringer og farens skildring om tafatthet og maktesløshet. Stefaren, som fire år etter drapet blir dømt for ugjerningen, og moren, som nå er under etterforskning, har ikke villet delta i bokprosjektet. I utgangspunket hadde mormoren sjøl tenkt å skive boka om Christoffer, men oppgaven ble for vanskelig for henne. Derfor søkte hun hjelp hos Jon Gangdal.

I og med at moren og stefaren ikke uttaler seg i boka, mangler den nødvendige balansen i historien om Christoffer, men Gangdal klarer seg bra likevel. Mye fagstoff og medisinske definisjoner, samt et nøkternt språk uten fordømmende hentydninger, gjør dette til en ettertankens bok. Det påfallende i denne saken er unnfallenheten hos barnehage, skole, det offentlige hjelpeapparatet og den nære familien. Dette er ikke bare boka om Christoffer, men en skikkelig tankevekker for oss alle. Denne historien vil bli liggende å gnage i bakhodet på alle som har kontakt med barn. Vi må se, lytte, sanse og vi må gjøre noe aktivt når neste Christoffer sier; «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl».

Artikkeltags