Terningkast 5: IVO DE FIGUEIREDO: Mysteriet Ingeborg Køber

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Aschehoug

DEL

Av og til overgår virkeligheten fiksjonen. Historien til Ingeborg Køber og familien Dahl fra Fredrikstad er nettopp en slik utrolig historie fra virkeligheten. Ivo de Figueiredo har forsøkt å gi en balansert framstilling av hva som skjedde da byfogd Dahl druknet på Hankø i 1934.

Det skal han ha ros for at han lykkes med. Saken er spesiell, og vakte i sin tid oppsikt også utenfor landets grenser. Som skjønnlitteratur hadde den vært søkt, som virkelighet er den merkverdig, spesiell og fremdeles med uløste spørsmål. Da byfogd Dahl ble funnet druknet, var han langt fra noen ukjent skikkelse i norsk offentlighet. Han var forfatter av flere bøker og en varm tilhenger av den spiritistiske bevegelsen i Norge. I mellomkrigstida var den på sterk framvekst i Norge, som i Europa for øvrig, og historikeren Figueiredo klarer å vise oss sammenhengen som skapte grobunn for et slikt miljø.

Ludvig Dahl arrangerte også tallrike seanser i sitt gjestfrie hjem i Fredrikstad. Det hele begynte som en selskapslek, der familien forsøkte å få kontakt med den dypt savnede sønnen Ludvig jr. Den omgjengelige studenten døde i en båtulykke i 1919, og lykken var stor da de igjen kunne ha kontakt med han, nå gjennom søsteren Ingeborg, som viste seg å ha eksepsjonelle evner som medium. Da broren Ragnar blir alvorlig syk, meddeler ånden Ludvig: Nå må dere vise Ragnar bare lyse ansikter. Forsøk ikke å gråte. Dere vet jo at det som skjer, skal skje.

I flere år fortsetter familien å holde kontakte med de to døde brødrene og de formidler også kontakt med andre ånder. Under en av seansene formidler Ingeborg Køber i transe et dødsvarsel til en husvenn. Faren skal komme til å dø i løpet av året. Ingeborg selv er ikke bevisst under disse seansene og vet etter sigende ingenting av det som blir sagt eller gjort.

Etter byfogd Dahls død blir hans sak etterforsket, opptil flere ganger. Det er særlig bristen i byfogd Dahls nakke som vekker interesse. Det viser seg også at Ingeborgs mor, Dagny Dahl har gjort underslag for å dekke utgiftene familien har hatt. Etter flere runder i rettssystemet blir Ingeborg Køber frikjent. Hun gifter seg på nytt, flytter til Danmark og lever et tilbaketrukkent liv der.

Likevel forblir mennesket Ingeborg Køber et fascinerende mysterium. Hun er uten tvil dominert av sin kjærlige, men svært styrende far. Hun virker ikke spesielt smart, har et litt barnlig vesen, hun er imøtekommende og blid, selv mot sine motstandere og kritikere. Var denne kvinnen en morder? En bedrager? Et instrument for andre, enten ånder eller menneskene rundt henne i denne verden?

Dette mysteriet forsøker Figueiredo å avdekke. Gjennom studier av rettsprotokoller og avisenes dekning av Køber-saken, viser han oss fakta, og saken i seg selv er så spennende at dette er en sakprosabok man ikke lett legger fra seg. Tiden og menneskene virker fjern, selv om dette ikke er mange tiår unna. Bakteppet er et Norge i forandring, der den gamle overklassen med sine embetsmenn og fine vaner er i ferd med å bli overflødig.

Figueiredo er en god forteller, han tar litterære grep i en fagbok, blant annet med å legge inn cliffhangere på slutten av enkelte kapitler. En av årets store debatter har vært blandingen av fiksjon og fakta i både skjønn- og faglitteratur, og også her får beretningen et personlig preg. Figueiredo går imidlertid ikke så langt som enkelte sine av sine faglitterære kolleger, den personlige stemmen er til stede, men ikke i påtrengende grad.

Dersom jeg skal pirke, må det være på bildene. De er fascinerende, og kunne godt ha fått større plass, og i hvert fall en forklarende bildetekst. Noen ganger er det åpenbart hvem og hva bildene framstiller, men ikke alltid.

Gir så boka et svar på mysteriet? Det får den enkelte leser avgjøre. Det gis i alle fall mulige svar, og vi serveres grundige fakta på opptil flere fat. Det er ikke minst interessant å se hvilken rolle pressen har spilt i saken og avdekkingen av mysteriet.

Artikkeltags