Isfisker: – Jeg lå over sparkstøttingen da isen plutselig brast under meg

Billig livsforsikring: ? Det er billig livsforsikring å bruke flytedrakt og ispigger når man er ute på isen, sier Gunnar Lundby, som gikk gjennom mjøsisen forrige uke. Illustrasjonsfoto

Billig livsforsikring: ? Det er billig livsforsikring å bruke flytedrakt og ispigger når man er ute på isen, sier Gunnar Lundby, som gikk gjennom mjøsisen forrige uke. Illustrasjonsfoto

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Utstyret reddet Gunnar Lundby (60) fra Gjøvik, da han gikk gjennom mjøsisen på pilketur tirsdag i forrige uke.

– Jeg visste at isen var usikker og utrustet meg med både flytedrakt og ispigger, forteller Lundby.

Han tok som vanlig utgangspunkt i hytta si på Dalsjordet nord for Gjøvik da han dro på fisketur. Den ivrige isfiskeren boret mange hull i isen for å sjekke tykkelsen etter hvert som han beveget seg utover på spark. Alle hullene viste betryggende 15 centimeter tykkelse. Det holdt i massevis. Men brått gikk isen fra 15 centimeter til tre centimeter.

200 meter fra land

– Jeg lå over sparkstøttingen da isen plutselig brast under meg, sier Lundby. Han var om lag 200 meter fra land da det skjedde. Ifølge GPS`en var Mjøsa 17–18 meter dyp på stedet.

– Det er vanskelig å tenke rasjonelt når man faller uti, men jeg fikk ikke panikk. Takket være flytedrakten ble jeg heller ikke kald. Jeg så to mann inne på land som holdt på å snekre på ei hytte, men det var ikke nødvendig å rope på hjelp. Jeg var helt trygg på at jeg skulle klare å komme meg opp igjen, sier Lundby.

Krålet seg opp igjen selv

Ved hjelp av ispiggene som han hadde hengende rundt halsen, klarte han kråle seg opp på isen igjen.

– Det var tungt å gå opp til bilen med to liter iskaldt vann i hver støvel, men kjøreturen hjem tok bare 12–13 minutter og da fikk jeg meg en glovarm dusj, sier 60-åringen. Han innser at det var dristig å bevege seg ut på den usikre isen, og advarer andre mot å gjøre det samme.

– Men det er uansett en billig livsforsikring å bruke flytedress hvis man er ute på isen, fastslår han.

Lenge til neste pilketur

– Blir det noen flere fisketurer med det første?

– Nei, nå skal det komme en lang kuldeperiode før jeg drar ut igjen, sier Lundby. Forholdene på Mjøsisen nå er langt fra trygge. Isen er dessuten så grå at det er vanskelig å se hvor tykk den er.

Da Gunnar Lundby gikk gjennom isen mistet han utstyr for om lag 10.000 kroner; en sparkstøtting, isbor, pilkeutstyr og en ryggsekk med speilreflekskamera, med mer.

Planlegger dreggetur

– Jeg har tenkt å prøve å dregge opp sparken til våren. Jeg vet nøyaktig hvor jeg gikk gjennom isen, og det burde være mulig å huke tak i den med ankeret, sier den erfarne mjøsfiskeren.

I løpet av fjoråret fikk han fangst på 10 av 15 turer. Hvis han er like heldig i år, kan han regne med å få både ørret og sparkstøtting med fastbundet ryggsekk på kroken.

Artikkeltags