PST tror de selv, UD, Forsvaret og Ap er hacket av Russland

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tror de selv, UD, Forsvaret og Ap er hacket av Russland, melder TV 2 og VG. Ni norske epostkontoer ble forsøkt hacket.

– PST ble tidligere i år varslet av en samarbeidende tjeneste i utlandet om et målrettet angrep mot ni epostkontoer. De ni epostkontoene tilhører, foruten postmottaket til Aps stortingsgruppe, enkeltpersoner i Utenriksdepartementet, Forsvaret, Statens strålevern og en høgskole og PST selv, sier Martin Berntsen i PST til VG.

Berntsen sier videre at aktørene som det pekes på som har gjennomført angrepet, omtales som APT 29, som har gjennomført en rekke angrep mot vestlige mål de siste årene.

APT 29 knyttes ifølge Berntsen til russiske myndigheter. Berntsen sier ingen av kontoene som ble forsøkt hacket har tilgang på gradert informasjon. 

Alvorlig

Seksjonssjef Arne Christian Haugstøyl i PST beskriver overfor TV 2 inntrengerne som en avansert, målrettet aktør med store ressurser. Han ønsker ikke å opplyse hvor vellykket angrepene har vært. 

Statsminister Erna Solberg (H) omtaler angrepene som alvorlige.

– Angrep av den typen er et angrep mot de demokratiske styringssystemene i vårt land. Det er det når man angriper regjeringen, UD, Forsvaret eller politiske partier, sier Solberg.

Utenriksdepartementet henviser til PST for kommentarer. 

Hacket USA

Torsdag meldte TV 2 at Arbeiderpartiets stortingsgruppe var utsatt for hackerangrep. Stortinget bekreftet da at de var varslet om cyberangrepet.

– Stortingets administrasjon ble varslet av PST om hackerangrepet på Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Det er nå løpende kontakt mellom Stortingets administrasjon og PST i etterforskningen og oppfølgingen av denne saken, sa Ida Børresen, Stortingets direktør, til NTB.

Ap selv bekreftet også hendelsen. Ifølge Dagbladet ble angrepet utført av samme organisasjon som hacket Det demokratiske parti under den amerikanske valgkampen.

Tror ikke Russland vil prøve å påvirke stortingsvalget

Russerne har lite å hente på å påvirke det norske stortingsvalget, slik amerikansk etterretning mener de gjorde under USAs presidentvalg, mener PST.

Torsdag ble det kjent at Arbeiderpartiet (Ap) ble utsatt for et russisk hackerangrep i fjor høst. Angrepet skal ha vært utført av samme organisasjon som hacket Demokratene under valgkampen i USA i fjor, ifølge Dagbladet. 

Ifølge den amerikanske etterretningstjenesten CIA og det amerikanske politiet FBI hacket russisk etterretning seg inn i Den demokratiske nasjonalkomiteens IT-systemer og epostkontoen til valgkampleder John Podesta. Formålet var å hjelpe Donald Trump til sier over Hillary Clinton.

PST-sjef Benedicte Bjørnland tror imidlertid ikke Russland vil forsøke å påvirke utfallet av det norske stortingsvalget til høsten. 

-Vi kan selvfølgelig ikke utelukke det, men i motsetning til en rekke andre land så er det konsensus i Norge om norsk utenrikspolitikk. Det betyr at det ikke er så mye å hente for Russland ved å påvirke valget i en eller annen retning, verken når det gjelder sanksjonspolitikken mot Russland eller hvordan vi ser på NATO-medlemskap, uttalte Bjørnland til NTB i forbindelse med at PST la fram sin åpne trusselvurdering for 2017 onsdag.

I rapporten fremholdt PST russisk spionasje som en av de største truslene mot det norske samfunnet i tiden fremover. Både militære installasjoner, kritisk infrastruktur, politikere og deler av næringslivet er utsatte mål, ifølge PST.

Artikkeltags