Gjøvik-jenta Ida Myhrvold er nå klar for Miss Universe Norway.

– Det føles helt fantastisk. Dette har jeg jobbet hardt for så lenge, sier Ida sprudlende på telefon fra Oslo torsdag formiddag.

Da var det ikke lenge siden hun kunne røpe at hun var plukket ut som en av 14 finalister til Miss Universe Norway. Rundt 200 jenter konkurrerte om finaleplassen og det var dermed et trangt nåløye 21-åringen måtte igjennom.

Skjønnhetsutøvere

– Jeg fikk vite det for ei uke siden, men det var ikke så vanskelig å holde på hemmeligheten. Jeg har hatt det så travelt, smiler Ida, som med dette er tatt ut på det norske Skjønnhetslandslaget.

– Jentene trener og jobber like hardt som for eksempel en langrennsutøver på toppnivå. I hvert fall gjelder det internasjonalt, sier presseansvarlig Knut Yrvin til oa.no.

I så fall betyr det at jentene ikke har mye tid til overs. Therese Johaug regnes som en av dem som trener mest blant langrennsutøvere, uansett kjønn. I 2012-sesongen la hun bak seg 1000 treningstimer.

Ida og de øvrige deltakerne i Miss Univers Norway-konkurransen betegnes i tillegg som «skjønnhetsutøvere».

– Ja, det er vel et nytt ord vi har innført, ler Yrvin.

Landslaget i skjønnhet

– Det er på grunn av at modellene i dag ikke skal framstå som bimboer eller divaer. De jobber steinhardt og har friske, sunne verdier, påpeker Yrvin.

De 14 jentene som er tatt ut til årets norske finale er samtidig en del av det nye konseptet Skjønnhetslandslaget.

Det er ikke umiddelbart lett å bli klok på et ord som «Skjønnhetslandslaget». Miss Universe Norway har imidlertid følgende forklaring på sine hjemmesider:

«Gullvinnere på ski som Marit Bjørgen og Petter Northug har gått på toppidrettsgymnas og gjennomført andre treningsprogrammer. Det er ikke noe annerledes med utøvere i skjønnhetskonkurranser. Flere av vinnerne av Miss Universe har gått på representantskoler i flere måneder, noe som er helt vanlig i f.eks. Venezuela.»

Det er ikke bare vinneren av den norske finalen i september som skal representere landet det neste året.

– Det er mange skjønnetskonkurranser verden over der utøverne på landslaget blir tatt ut til å delta det kommende året. Men som tidligere er det selvfølgelig vinneren av den norske finalen som skal delta i finalen i Miss Universe i Moskva senere i høst, sier Yrvin.

Gjøvik-jenta jobber til daglig i klesbutikken Ginny i Oslo og bor på Nesbru utenfor hovedstaden. I tillegg er hun modell i stallen til Team Models.

Vært med før

Sammen med kjæresten Sebastian driver hun i disse dager og ser etter leilighet i Oslo.

– Så det har vært veldig mye å gjøre de siste ukene. Men nå er jeg bare glad for at jeg nådde målet mitt om å komme til finalen, sier Ida, som ikke er nybegynner i modellbransjen.

I 2010 deltok hun for første gang i Miss Norway, før hun i 2011 ble nummer to i Miss Brun og Blid. I fjor endte hun blant de fem beste i den samme konkurransen.

– Det er veldig mange flotte og flinke jenter jeg konkurrerer mot, så det blir ikke enkelt. Men jeg har store forhåpninger til den norske finalen, røper Ida.

Den går av stabelen på Fornebu 28. september.

Håper å vinne

– Jeg håper i hvert fall på å bli blant de tre beste. Aller helst vinne selvfølgelig. Jeg har vært så nære tidligere at det kanskje er på tide at jeg går til topps nå, ler ungjenta fra Gjøvik.

Nye eiere av Missekonkurransen har ført til nye regler av året. I tillegg til Skjønnhetslandslaget er konseptet helt gjort om.

– Nå måtte vi kvalifisere oss til finalen ved å skaffe poeng. Det gjorde vi gjennom å skaffe oss samarbeidspartnere, sponsorere, oppdrag, kurs, kontakt med media og så videre. Jo dyktigere du er på å skaffe oppdrag og skape aktivitet rundt din deltagelse, jo flere poeng fikk du. sier Ida.

Jentene som står med flest poeng før finalen får også en fordel.

Jaktstart

– De får starte noen dager tidligere enn de andre med å sanke poeng. Det er som jaktstart i langrenn, illustrerer pressejef Knut Yrvin.

Ida forteller at hun trolig er for kort (168 centimeter) til å få mange oppdrag som ren modell.

– Missekonkurranser og reklameoppdrag er mer i min gate, sier Ida, som tidligere har vært å se i reklamefilmer på TV.

21- åringen har en drøm om en gang i framtida starte et dyrehjem.

– Jeg vil gjerne kunne hjelpe alle slags dyr som har det vondt. Det koster penger, men med suksess i modellbransjen så åpner muligheten seg til å få realisert denne drømmen, understreker Ida Myhrvold.