Gå til sidens hovedinnhold

– I fjor hadde vi ute 50 stolper. I sommer plasserer vi ut 200 stolper

Stolpejakten har spredt seg til Toten

Artikkelen er over 7 år gammel

Fjorårets suksess med «Sprek i Gjøvik», jakten på utplasserte stolper i terreng og by, følges opp i sommer med en utvidet versjon som også omfatter begge Toten-kommunene.

– I fjor hadde vi ute 50 stolper, nærmest som et prøveprosjekt. Suksessen var formidabel. I sommer plasserer vi ut 200 stolper, fordelt på 120 i Gjøvik og de øvrige i Østre og Vestre Toten, opplyser Arnfinn Pedersen. Han er en av initiativtakerne bak det spenstige opplegget og representerer Gjø-Vard o-lag. Oppstart er 10. mai.

Nå har orienteringslaget Toten-Troll og Raufoss IL orientering også kastet seg på «Bli sprek-prosjektet».

Lavterskeltilbud

– Vi synes dette er en glimrende måte å ta vare på egen helse på. Dette er et lavterskeltilbud som passer for de fleste, sier Per Yngve Steinsholt i Toten-Troll.

På Østre Toten vil stolpene bli satt ut i områdene rundt Lena og Skreia. I Vestre Toten blir tilsvarende utplasseringer rundt Raufoss. Gjøvik får i år også med Biri og Snertingdal som utplasseringssteder, men først etter sommerferien.

Opplegget går i korthet ut på at alle husstander i de tre kommunene får tilsendt et kart der de utplasserte stolpene er plottet inn. Så gjelder det for ivrige stolpejegere å finne og registrere så mange stolper som mulig. Stolpene er enkle å gjenkjenne med rød topp, koder, logoer og andre kjennemerker.

– Kartene vil ligge i postkassa 9. mai. Dagen etter kan jakten starte. Det gjelder da å registrere kodene på hver enkelt stolpe. Kart og registrering av stolper kan skje manuelt, digitalt eller via en nedlastbar app på mobilen, opplyser Arnfinn Pedersen. Kartutsnitt kan også lastes ned som PDF-filer for printing på stolpejaktens nettside.

Trigge nysgjerrigheten

– I stolpejakten kan du løpe, gå, sykle eller bruke rullestol. Det skal være åpent for alle – og det er gratis. Folk er litt for dårlige til å ta vare på helsa si. Det er bakgrunnen for at vi dro i gang dette i fjor. Vi spurte oss selv hva vi i orienteringslaget kunne gjøre for at folk skulle bli mer aktive. Da dukket denne stolpeideen opp, som de har hatt stor suksess med i Karlstad i Sverige, forteller Arnfinn Pedersen.

Ved siden av at folk skal føle glede ved å være mer fysisk aktive, er noe av tanken at det også skal være spennende og trigge nysgjerrigheten til folk.

– Dette er en fin måte å øke folks bevissthet rundt kart og retning på. Rett og slett få nesa opp fra veibanen og gjøre seg mer kjent i nærområdet, sier Per Yngve Steinsholt.

Premiering er selvfølgelig en ekstra gulrot i dette opplegget. Hver registrerte stolpe gir ett lodd. Jo flere lodd, jo større sjanser for å vinne fine premier.

1. november samles stolpene inn og vinnerne kåres.

Kommentarer til denne saken