Gå til sidens hovedinnhold

Flust med hytter til salgs

Artikkelen er over 3 år gammel

En halv hytte i Vestre Slidre og et millionslott på Beitostølen er å finne blant sommerens muligheter på hyttemarkedet.

En sjekk OA har gjort viser at mange vestopplendinger vil  selge hytta i sommer.

Flås ikke av kommunen

En grunn til det gode utbudet er at mange selgere venter til ferien med å legge hyttene ut for salg.  Da har folk ofte tid til å kjenne på hytte-drømmen. Da er været også oftest pent.

Dessuten er det flere gode grunner til å se mot Vestoppland om du vil ha hytte. I Vestoppland flås du som hytteeier nemlig ikke av kommunene på samme måte som en del andre kommuner anklages for å gjøre.

Dagbladet slo fredag opp tall fra Norges Hytteforbund som trekker fram «hytteverstingene» blant Norges kommuner når det gjelder eiendomsskatt. Ifølge tallene koster det i enkelte kommuner faktisk mer å ha fritidsbolig enn vanlig bolig.

Situasjonen i Oppland ser imidlertid ut til å være langt bedre. Her er det ingen som stikker seg ut i negativ forstand, sier hytteforbundets Trond Hagen.

– Vi har kartlagt 126 kommuner og sett nøyere på 45 av disse. Av de vi har sett på i Vestoppland, har vi Vestre Slidre, Etnesdal, Nord-Erdal og Nordre Land, og ingen har her utmerket seg spesielt i forhold til ordningene for eiendomsskatt, sier Hagen.

Han legger til at det kan se ut som Østoppland er noe mer utsatt enn Vestoppland, og viser til for eksempel Lillehammer hvor man tidligere i år hevet eiendomsskatten generelt.

Noe for enhver smak

Et raskt søk på «fritidsbolig til salgs» i Vestoppland gir rundt 165 treff på Finn.no, og man må slett ikke ha vunnet i lotto før man tør ta en titt på de billigste. 220 000 kroner sikrer det for eksempel «den ideelle halvparten av en hytteeiendom» på Røn i Vestre Slidre. Hytta har en forholdsvis enkel standard og har behov for en del vedlikehold og oppgradering, og du må finne deg i å dele kostnader med sameier nummer to.

Om du foretrekker å eie selv, kan du slenge på 100 000 for en seterhytte på Dokka. Her er det kun beitedyrene som er der på sommeren du må forholde deg til, og om du ikke utstår disse, så kjøres det opp skiløyper på vinterstid du kan planlegge ferien rundt. Om du går opp i 500 000-kronersklassen er det også mye å velge mellom, blant annet en koselig hytte på Bagn i Sør-Aurdal (så lenge du ikke har noe imot å gå på utedo), eller et renoveringsprosjekt på Dokka med stor tomt og utsikt.

Om du faktisk har vunnet i lotto, kan du kanskje ta en kikk på den arkitekttegnede megahytta ved Stadionvegen 9 på Beitostølen. Den kommer til den nette sum av litt over sju millioner. Lysekronen i stua får du imidlertid ikke med, oppgir selger.

Alltid økning i ferietiden

Daglig leder i DNB Gjøvik, Gry Monica Brovold, sier det alltid er en liten oppsving i interessen for fritidsboliger før og i ferien.

– Det er alltid litt ekstra oppmerksomhet rundt fritidsboliger «ved vatna», for eksempel rundt Mjøsa, Skumsjøen eller Ramsjøen, sier hun og legger til at de har hatt bra med folk på visning på både hus og hytter, og at man senest de siste to ukene har solgt to hytter ved Mjøsa.

Også hos Eiendomsmegler 1 Gjøvik merker man at det er ferietid, og at det er flere som gjør alvor av drømmen om å skaffe ny fritidsbolig – eller kvitte seg med en. Hytteeiere som har sett seg ferdige med ekstrahjemmet kjenner sin besøkelsestid, tror salgsleder Camilla Hveem.

– Det er mange som vil selge på våren eller sommeren når hytta tar seg best ut.

Kommentarer til denne saken