Utfordrer Gjøvik til å bygge miljøvennlig bydel på Huntonstranda

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

På Elverum planlegges nå en ny bydel med nullutslippsmål. Nordbolig håper utbyggerne ikke vil være noe dårligere på Huntonstranda.

DEL

Det er ikke sikkert du har hørt om det, men det er faktisk slik at Norges mest framtidsrettede nabolag er under planlegging på Elverum. I Ydalir-prosjektet har en rekke aktører fra både offentlig og privat side gått i kompaniskap med det kommunale tomteselskapet for å bygge en ny bydel, med et overordnet mål om at både byggefasen og driften av boligene skal ta største mulige hensyn til klimaregnskapet. Det blir både massivtre og solcelleenergi, og flere søknader om støtte har fått full pott fra statlige miljøsatsingspotter.

Utfordrer Gjøvik

Nordbolig har opsjon på ei tomt i prosjektet, som skal inneholde minimum 800 boenheter, skole og barnehage. Konsernsjef Oddvar Haugen i Nordbolig forsøker å smitte entusiasmen fra Ydalir-prosjektet over på aktørene som skal forme utbyggingen av Huntonstranda i Gjøvik.

Foreløpig har det ikke vært særlig respons på en utfordring om dette som er sendt til en rekke lokalpolitikere og aktører i Gjøvik.

«Vi ønsker å utfordre Gjøvik kommune til å bygge en framtidsrettet og miljøvennlig bydel på Huntonstranda. Gjennom et slik krav vil vi få flere miljøvennlige boliger/bygg med redusert energibruk, øket kompetanse om framtidsrettet bygging, økt bruk av tre i bygg og flere arbeidsplasser. En vinn-vinn-situasjon for miljøet og Gjøvikregionen», heter det blant annet i e-posten.

Kostnader

– Det er en utbredt oppfatning at bygging med massivtre er dyrere. Og ser du på materialkostnadene isolert sett, stemmer det. Men hvis man helt fra starten planlegger for å bygge med massivtre, kan regnskapet bli annerledes, framholder Haugen.

Han mener framtida ligger i å erstatte bæresystemer i betong og stål med massivtre.

Og det er ikke noe hokuspokus, selv om massivtre er ganske nytt i Norge. Mens det for lengst er stor industri i Tyskland. Det er jo et paradoks at Norge skal måtte importere byggemateriell i tre. Derfor har blant andre Hunton Fiber, Mjøsen Skog og NTNU Gjøvik engasjert seg i klyngesatsingen Norwegian Wood Cluster, som skal jobbe for å gjøre Innlandet til et nasjonalt kraftsenter for industriell bygging med tre.

– Staten bør inn

Bransjen etterspør mer massivtre og de første norske fabrikkene er på trappene. Nordbolig tror likevel det vil ta tid for norske leverandører av massivtre å nå opp i konkurranse med de tyske fullautomatiserte produsentene.  

– For å få til noe slikt må det inn en stor investor. Aller helst staten. Kanskje vil nok også de etablerte tyske produsentene komme for å bygge opp noe i Norge, spår Haugen, som synes det hadde vært spennende for distriktet å gå for miljøgull med utbyggingen av Huntonstranda.

Artikkeltags