- Bare en sadist kan gjøre noe slikt, sier Ola Haugrud.

Da han kom hjem fra jobb ved 16-tiden forrige fredag, fant han hunden sin død. Den sju år gamle samojed-tispa Luna lå på ryggen, helt stiv.

– Først trodde jeg hun lå og slappet av. Men da hun ikke rørte seg når jeg kom ut av bilen, ble meg helt kald nedover ryggen.

Atskillige flenger i presenningen, som utgjør en vegg i hundegården, forteller om dødskamp, mener Haugrud og peker på blodspor øverst på gjerdet.

Hans teori er at noen har stått på utsiden av gjerdet, fått tak i halsbåndet og vridd om til hundelivet ebbet ut.

– Bakbeina var strekt helt ut, og hunden lå i sin egen avføring. Hun hadde et sår på venstre framlabb, derfor blodet øverst på gjerdet. Luna må ha kjempet hardt for livet. Og den som har gjort dette må ha hatt litt krefter, sier en trist Haugrud.

I ytterkant av hagen er hunden gravd ned, og gravhaugen er pyntet med roser og lys. Haugrud har bodd alene med Luna de siste årene, og han var svært glad i hunden.

– Jeg ble lammet. Gikk rundt meg selv. Først over helgen ringte jeg politiet, men fikk høre at det ikke var noen vits å anmelde så lenge jeg ikke hadde bevis. Synd de ikke kom. Sporene er jo åpenbare, hunden kan umulig ha gjort dette på egenhånd.

Flere forhold gjør at Haugrud mistenker at en gjerningsperson har vært på ferde.

– Onsdag fant jeg Luna løs. Da hadde noen kappet tauet hennes mens jeg var på jobb.

Han viser at hundetauet er kappet med et fint snitt.

Frisk hund

Luna var ellers en frisk og rask hund. Hun oppførte seg normalt da eieren reiste på jobb ved 05.40-tiden fredag.

– Hun bjeffet litt som vanlig. Det samme hørte naboen da han reiste litt etter meg.

Haugrud har hatt klager og sinte bemerkninger på grunn av bjeffing. Noen har uttrykt sinne. Også en gang tidligere er tauet blitt kappet.

– I vår valgte jeg å flytte hundegården, slik at Luna fikk mindre utsyn. Da ble hun stillere, og ingen har klaget siden, sier han.

Haugrud har vært i kontakt med dyrlegen i håp om å få fastslått dødsårsak, uten hell.

– Man må til veterinærinstitutt i Oslo for slikt. Nå tenker jeg det er for sent. Jeg kan ikke grave opp Luna nå, sier en oppgitt Haugerud.