Gå til sidens hovedinnhold

Høyre øker i Oppland

Artikkelen er over 9 år gammel

Høyre øker stadig oppslutningen i Oppland. Ved årsskiftet var den oppe i rekordhøye 19 prosent.

Meningsmålingen som Oppland Arbeiderblad kan presentere i dag ville gitt Høyre to representanter på opplandsbenken i Stortinget. Høyre får et utjevningsmandat på bekostning av SV som faller ut. Ellers beholder Arbeiderpartiet sine tre mandater mens Fremskrittspartiet og Senterpartiet beholder sitt ene.

- Veldig positivt og inspirerende at Høyres politikk også har gjenklang i Oppland, jubler Olemic Thommessen, stortingsrepresentant for Oppland Høyre.

Stabilt for Ap

Målingen, som er utført av Sentio Research Norge AS i perioden fra 19. til 24. desember, omfatter 440 personer i Oppland. Den er en del av en landsomfattende måling og viser at Høyre går fram mens Frp går tilbake i samtlige fylker.

I Oppland får altså Høyre en oppslutning på 19,0 prosent en framgang på 7,8 prosentpoeng fra stortingsvalget i 2009. Ap får en liten tilbakegang på 1,2 prosentpoeng til 44,6 i forhold til valget. Men Ap er fortsatt det desidert største partiet i Oppland og mer enn dobbelt så stort som Høyre.

I likhet med Ap, holder også Senterpartiet seg stabilt med en oppslutning på 11,5 prosent. Det er en svak nedgang på 0,9, men mer enn nok til at Anne Tingelstad Wøien sitter trygt på opplandsbenken.

Frp synker fra 17,5 prosent ved valget og ned til 13,5 på OAs meningsmåling et fall på 4,0 prosentpoeng for Morten Ørsal Johansen.

SV sliter

Oppland SV sliter også tungt på denne målingen. Partiet fikk 5,1 prosent av stemmene ved det siste stortingsvalget, men går nå ned med 1,5 prosentpoeng og ender på bare 3,7.

Det innebærer at Aksel Hagen ikke blir gjenvalgt om han nå ønsker å fortsette som stortingsrepresentant.

Langvarig trend

Olemic Thommessen ser som nevnt ut til å kunne få oppfylt sitt ønske om å fortsette som stortingsrepresentant. Han peker på at Høyre går fram i hele landet og mener at det er uttrykk for et voksende ønske om en ny regjering.

- Jeg tror ikke vi har hatt så høye tall i Oppland på mange år. Sist var i 1981 da vi fikk inn to representanter. Det er videre interessant at dette ikke bare er et blaff. Vi har sett trenden lenge, sier han.