Høye brøytekanter

LANG FRAM: Tirsdag jobbe brøytemannskapene seg mot Bygdin. Den tyngste jobben ligger og venter litt lenger framme, der snødybden kan være fire-fem meter. FOTO: INGVAR SKATTEBU

LANG FRAM: Tirsdag jobbe brøytemannskapene seg mot Bygdin. Den tyngste jobben ligger og venter litt lenger framme, der snødybden kan være fire-fem meter. FOTO: INGVAR SKATTEBU

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Store snømengder møtte mannskapene som denne uka skal frese opp riksveien over Valdresflya

DEL

Det er nok en en snørik vinter i fjellet. Det rapporteres om to-tre meter inne i Jotunheimen. Mannskapene fra Bragerhaug & Beitostølen som startet fresinga på riksvei 51 mandag møtte alt første dagen partier med flere meter høye brøytekanter. Men målet er likevel å kunne åpne veien 15. april, slik den nye politikken for Valdresflya er lagt opp.

- Vi har god tid, hvis været er på vår side, sier brøytebas Odd Arne Rødningen i Bragerhaug & Beitostølen.

Fortsatt vinter

Mens våren begynner å ta tak i lavlandet, er det fortsatt full vinter i fjellet. Etter påske er det kommet flere snøfall i høyfjellet, og den snøen kan bli liggende lenge ennå. Derfor er det med alle mulige værforbehold at Statens vegvesen opererer med 15. april som åpningsdato for Valdresflya.

- Værmeldingene er ikke de aller beste, sier Syver Øistuen i Statens vegvesen. Det er både muligheter for snø og vind de kommende dagene.

- Men vi kjører på med fresing denne uka uansett. Skulle det blåse igjen, er det ikke så tungt å ta opp igjen veien seinere, sier han.

Lett snø

De første kilometeren ble frest opp mandag og tirsdag. Odd Arne Rødningen karakteriserer snøen som forholdsvis lett å jobbe med.

- Men vi vet ikke hvordan den er lenger framme, sier han.

Opp fra Bygdin er det normalt fire-fem meter snø, og det er seigt for freseutstyret å ta seg gjennom snømassene fra elva Rjupa og de neste hundremeterne opp mot toppen av fjellovergangen. Fra toppen og ned til Maurvangen på andre siden av Valdresflya, er det som oftest en grei jobb å frese seg gjennom.

Artikkeltags