HiG er best på forskning

NOK ET PROSJEKT: Fargekunnskapen ved HiG var avgjørende for at høgskolen slo kloa i nok et forskningsprosjekt i går, kan Marius Pedersen (t.v.) og Morten Irgens fortelle.Foto: Henning Gulbrandsen

NOK ET PROSJEKT: Fargekunnskapen ved HiG var avgjørende for at høgskolen slo kloa i nok et forskningsprosjekt i går, kan Marius Pedersen (t.v.) og Morten Irgens fortelle.Foto: Henning Gulbrandsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Høgskolen i Gjøvik er liten av vekst, men hamler opp med de store.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Dekan Morten Irgens har ikke vært redd for å fortelle om dette. Rapporter viser at han ikke farer med tomme ord. Tvert imot.

Blant alle høgskolene i landet stikker HiG av med omtrent halvparten av av prosjektmidlene som finansieres av EU.

I tillegg har Høgskolen i Gjøvik, sammen med Høgskolen Stord/Haugesund, den desidert største forskningsproduksjonen i forhold til finansiering. Det viser en rapport bestilt av regjeringen (Fagerberg-rapporten).

Skal være i front

– Vi får mye forskning ut av hver krone, sier Morten Irgens.

De store universitetene parkeres ettertrykkelig av HiG i denne statistikken.

– Dette er et resultat av at vi er på hugget. Vi skal være i front av utviklingen på våre fagfelt. Elevene skal ikke undervises det som var nytt for ti år siden. Kunnskap er ferskvare i våre dager. Det tar vi på alvor.

Informasjonssikkerhet, helseteknologi og ikke minst fargevitenskap, er blant de viktigste satsingsområdene ved HiG. Det er ikke noe minus at disse feltene blir stadig mer etterspurt av samfunnet.

I tillegg har HiG som mantra at all teori skal være anvendbar i praksis. Samarbeidet med næringslivet er derfor avgjørende.

Internasjonal interesse

Posisjonen høgskolen har fått de siste årene, vekker oppmerksomhet i inn- og utland, hos Forskningsrådet og fagmiljøer.

At en høgskole, og ikke et universitet, leder et større EU-prosjekt er høyst uvanlig. Men så er faktisk tilfelle. Det såkalte Fargelaboratoriet (Norsk laboratorium for farge og visuell prosessering) ved HiG er allerede godt i gang med prosjekt CP7.0. I forbindelse med dette kommer et trettitalls fagtopper til Gjøvik senere denne måneden. De blir i fjorten dager.

Nytt prosjekt

Senest i går fikk høgskolen en ny hyggelig beskjed. Forskningsrådet har tildelt dem et nytt og stort prosjekt, kalt HyPerCept – Color and Quality in higher dimensions.

– I denne potten ligger 17 millioner. Gjennom prosjektet skal vi finne bredere anvendelse av kunnskapen vi sitter på, forteller Marius Pedersen, som har doktorgrad i fargevitenskap og jobber ved Fargelabben.

Utvikling av diagnostiske bilder (samarbeid med Oslo universitetssykehus), sikkerhet ved trykking av sedler (samarbeid med nasjonalbanken i Canada), og forbedring av kartinformasjon med tanke på fargeblinde (samarbeid med Statens Kartverk) er noe av innholdet i det ferske prosjektet.

Attraktiv partner

De grafiske miljøene i Norge ønsker tett kontakt med HiG, nettopp på grunn av Fargelabben. Men de er ikke de eneste.

– Tidligere i år hadde vi besøk av en av sjefene i Canon. Han kom direkte fra Tokyo, til vår lille Fargelab, med fem-seks ansatte. Da han dro, valgte han å gi oss en en svær skriver. Det nyeste av det nye. Verdt en stor sum penger. Det forteller litt om at vi er attraktive samarbeidsparternere i en bransje som utvikler seg raskt, forteller Pedersen.

Artikkeltags