Gå til sidens hovedinnhold

Hevder de ikke brøt seg inn

Artikkelen er over 15 år gammel

Barnevernet hevder politiet brukte nøkkel for å komme seg inn til kvinnen som i forrige uke ble fratatt de to barna sine. De hevder også at kvinnen ikke ble lagt i gulvet mens barna så på.

Oppland Arbeiderblad skrev lørdag om kvinnen som i påsken etterlot sine to barn i bilen mens hun selv var innom et utested i Gjøvik. I forrige uke fattet barnevernet et såkalt akuttvedtak om å hente barna, men Fylkesnemnda opphevet vedtaket kort tid etter og barna kom hjem til mor.

Kvinnen uttalte til OA lørdag at politi og barnevern brukte brekkjern for å komme inn i leiligheten hennes, samt at hun skal ha blitt lagt i gulvet av politiet mens barna på tre år og seks måneder ble ført ut av leiligheten.

Barnevernlederen og kommunalsjefen i den aktuelle kommunen tilbakeviser påstandene. Begge ønsker at den aktuelle kommunen dette gjelder, fortsatt blir anonymisert av hensyn til kvinnen, og at identifisering av kommunen kan være med på å identifisere kvinnen.

Hentet nøkkel

– Vi mener det kvinnen sier, er feil. Politiet brukte nøkkel som de hadde fått fra huseier. Mor ble heller ikke lagt i bakken mens barna så på. Vi likte ikke at OA trykket disse opplysningene uten å sjekke dette, sier kommunalsjefen.

Han påpeker også at han synes det er uheldig at kvinnens advokat, Øistein Schønsby, beskriver hendelsen som "rene gestapo".

– Det gir et uheldig bilde av barnevernet med tanke på samarbeid mellom barnevernet og familier generelt. Det er med på å forsterke bildet av barnevernet som snapper unger. Det er sjelden, sier kommunalsjefen.

Barnevernlederen var selv til stede da kvinnen ble fratatt barna sine. Han hevder treåringen ble ført ut av leiligheten før den seks måneder gamle babyen ble tatt fra mor.

– Vi var heller ikke vitne til at mor ble lagt i gulvet, men vet ikke hva som skjedde etter at vi forlot leiligheten sammen med barna, sier barnvernlederen.

Han hevder også at mor ikke ble etterlatt til seg selv etter å ha blitt fratatt barna, men sier hun ble fulgt opp av politi og helsepersonell fra kommunen utover ettermiddagen.

Tar til etterretning

– Barnevernstjenesten vil ikke ty til slike vedtak, men vi mente det var grunnlag for det i dette tilfellet. Vi beklager sterkt at det ble slik det ble, men når vi mente det var et grunnlag til å handle, så måtte vi handle, sier barnevernlederen.

Kommunen tar til etterretning at Fylkesnemnda omgjorde vedtaket, og kommunen ønsker å gå i dialog med kvinnen.

– Selv om det ikke var grunnlag for noe akuttvedtak, betyr ikke det nødvendigvis at alt er i orden, sier han.

Barnevernlederen ønsker dessuten å framheve at om lag 98 prosent av arbeidet til barneverntjenesten er frivillig hjelpearbeid, og er basert på at foreldre selv ber om bistand. Han påpeker også at et akuttvedtak ikke blir fattet ut fra en enkeltepisode eller ut ifra en notis i avisen. Barnevernet mottar meldinger fra blant annet politiet, som igjen er med i vurderingen når vedtak fattes.

– Et akuttvedtak blir drøftet med Barne-, ungdoms- og familieetaten, sier barnevernlederen.

Fastholder sin versjon

Kvinnen som opplevde å bli fratatt barna står fast på sin versjon av saken, og hun hevder fortsatt at politi og barnevern brukte brekkjern. Hun forklarer at hun har sikkerhetslås på innsiden, og at hun skal ha spurt barnevern og politi hvordan de kom inn.

– Vi brukte brekkjern sa de til meg, sier kvinnen, som hevder sikkerhetslåsen er ødelagt.

Hun påpeker også at datteren på tre år snakker om episoden, og at hun så at mor ble lagt i gulvet.

– Men det stemmer at jeg ble fulgt opp etterpå. Jeg fikk besøk av lege og psykiatrisk sykepleier. Politiet var der også, sier hun.

Lensmannen i den aktuelle kommunen ønsker ikke å kommentere saken, annet enn å si at politiet brukte nøkkel for å komme seg inn.