Gå til sidens hovedinnhold

Gutta er klare for HPV-vaksinen

Artikkelen er over 2 år gammel

Guttene på 7. trinn ved Fredheim skole i Gjøvik er klare til å la helsesøster Anja Sagstuen Jevnesveen sette HPV-vaksine i overarmen på dem.

Fra i høst vil nemlig alle gutter på 7. trinn få tilbud om HPV-vaksine på lik linje med jentene.

– HPV (Humant papillomavirus) er et virus, som smitter lett ved seksuell kontakt. De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv, men noen ganger kan infeksjonen bli langvarig og føre til kreft i livmorhalsen, på penis, rundt kjønnsorganene eller i endetarmsåpningen. HPV kan også gi kreft i munn og svelg, opplyser Karoline Duenger, leder for helsestasjonstjenester i Gjøvik

For å beskytte mot dette vil alle gutter og jenter på 7. trinn få tilbud om to doser HPV-vaksine, – en om høsten og en om våren. Vaksinen, som settes i armen, beskytter elevene mot sykdom og andre mot smitte.

Trygg vaksine

HPV-vaksine har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet til jenter på 7. trinn helt siden 2009. Nå utvides altså programmet til å gjelde begge kjønn. HPV er årsak til over 100 tilfeller med kreft hos menn hvert år.

– Vi oppfordrer alle til å takke ja til vaksinen. Den er utprøvd over mange år, og konklusjonen er at det er en trygg vaksine, sier Duenger.

Forbigående reaksjoner

– Hva med bivirkninger?

– Som med de aller fleste vaksiner kan man bli litt øm og rød på armen. Noen får litt vondt i musklene etterpå og enda færre får feber. Men alt dette er forbigående reaksjoner, understreker Duenger.

– Hvorfor bør nå også guttene ta HPV-vaksinen?

– Jentene har vært prioritert til nå, fordi det har vært flest tilfeller av livmorhalskreft. Men guttene kan både være bærere av HPV-viruset og få kreft selv, svarer leder for helsestasjonstjenestene i Gjøvik.

Første del av vaksinasjonsprogrammet vil bli gjennomført på skolene i september og oktober. Det blir delt ut foreldreinfo og innhentet tillatelser i forkant.

Kommentarer til denne saken