Helle (22) overlevde kreften

Frisk: Helle Jørgensen er frisk fra kreften, og forklarer gjerne hvordan den gjorde henne syk. 22-åringen føler sykdommen forandret henne, både utvendig og inni. Hun tror hun også ble fortere voksen i løpet av det året hun tilbrakte i sykesenga.Foto: Brynjar Eidstuen

Frisk: Helle Jørgensen er frisk fra kreften, og forklarer gjerne hvordan den gjorde henne syk. 22-åringen føler sykdommen forandret henne, både utvendig og inni. Hun tror hun også ble fortere voksen i løpet av det året hun tilbrakte i sykesenga.Foto: Brynjar Eidstuen

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Helle Jørgensen (22) har startet ungdomsgruppe for kreftrammede i Oppland.

Da Helle Jørgensen var 13 år ble hun syk. Hun begynte å kaste opp. Da bodde tenåringen sammen med familien i Bodø. Moren sendte henne til legen, og legen sendte henne hjem igjen med diagnosen magekatarr. Det skulle senere vise seg at det var noe langt mer alvorlig som feilte 13-åringen.

Det skulle ta ett år før Helle og familien hennes fikk svar på hva som egentlig var feil. I mellomtiden hadde den unge jenta ei ulykke på sykkel. Ulykken sendte henne til undersøkelser på sykehuset, men ingenting var tilsynelatende galt.

Hodepine

Etter ulykken fikk Helle kraftig hodepine. Selv trodde hun at det sykkelulykken som hadde forårsaket smertene, eller at hun kanskje hadde arvet morens migrene. Leger undersøkte jenta igjen, og sendte henne videre til fysioterapeut. Behandlingen hos fysioterapeuten hjalp ikke, og han fikk mistanke om at det var noe mer alvorlig med 13-åringen.

– Jeg har besøkt fysioterapeuten for å takke ham i etterkant. Hadde det ikke vært for han, hadde jeg kanskje ikke overlevd, sier Helle Jørgensen, som nå er 22 år gammel.

Det var fysioterapeuten som ville at jenta skulle undersøkes på ny. Sykehuset i Bodø tok CT av hodet hennes, noe som viste et mørkt felt. Det mørke feltet ble konstatert å være en ondartet svulst på hjernestammen etter en MR på sykehuset i Tromsø. Helle Jørgensen var rammet av en sjelden krefttype, medulloblastom, som rammer ti til femten tenåringer i Norge årlig.

Ett år på sykehus

Helle Jørgensen ble operert kort tid etter svulsten var oppdaget.

– Om jeg hadde kommet på sykehus to uker senere, kunne det vært for seint, sier den nå 22 år gamle jenta.

Operasjonen var bare starten på behandlingen. Først en operasjon, så en til. Deretter strålebehandling og cellegift. Behandlingen tappet den unge jenta for krefter, og sykehusoppholdet tappet henne for venner. Når hun ett år senere skulle forsøke å komme tilbake til hverdagen, skolebenken og vennegjengen gikk ikke alt som planlagt.

– Jeg tenkte, nå skal alt bli som før. Det ble det ikke. Det hadde gått ett år, og i den alderen skjer det veldig mye. Vennene mine hadde opplevd så mye uten meg, og det var vanskelig å ta igjen det, sier 22-åringen.

Skolehverdagen ble komplisert, men hun fullførte først ungdomsskolen ved en spesialskole, deretter flyttet hun sørover og tok hudpleieutdanning på videregående. Hun forsøkte å ta del i arbeidslivet som hudpleier, men det viste seg vanskelig. Helle Jørgensen er friskmeldt etter kreften, men sliter fremdeles med at hun har lite krefter og svekket hukommelse. NAV forsørger henne økonomisk, men Helle vil jobbe, selv om hun innser at en 100 prosent stilling ikke er realistisk.

– NAV vil at jeg skal jobbe på sentre hvor man sorterer skruer eller makulerer papirer, men det er ikke meg, sier 22-åringen, som mener hun har mer å tilby.

Startet ungdomsgruppe

Sammen med kjæresten Yngve Tandberg flyttet Helle til Gjøvik for snart ett år siden. Han studerer ved Høgskolen i Gjøvik. Kreftforeningen i Oppland hadde ingen ungdomsgruppe. Det har Helle og kjæresten gjort noe med. De startet sammen opp Kreftforeningens ungdomsgruppe i Oppland. Hun er selv fylkesleder og Yngve Tandberg er kasserer.

Ungdomsgruppen har over 30 medlemmer i Oppland allerede, men Helle Jørgensen ønsker flere vil delta på deres aktiviteter.

– Du trenger ikke komme alene. Du kan ta med deg en venn eller foreldre, oppfordrer hun.

Ungdomsgruppen er for ungdom mellom 15 og 35 år og vil arrangere forskjellige aktiviteter som pizzakvelder, konserter, bowling eller matkurs.

Artikkeltags