Heidi Enany (20) er en av finalistene i årets Miss Universe Norway, der selve finalen går neste lørdag.

En av deltakernes oppgaver er å finne sin egen hjertesak, og det ble et enkelt valg for Heidi. Hun har nemlig selv opplevd mobbing på kroppen, gjennom flere år.

Var annerledes

– Jeg ble mobbet så å si gjennom hele oppveksten. Det startet allerede på barneskolen. Mobbingen gikk på at jeg var annerledes enn de andre, sier Heidi til OA.

– Jeg gikk i billigere klær enn de andre og jeg fikk veldig mange negative kommentarer om utseendet mitt, forteller Heidi, som er fra Follo i Akershus.

Selv om familien etter hvert flyttet fra Drøbak til Holmestrand slapp ikke Heidi unna mobberne.

Ble frosset ut

– Her var janteloven veldig sterk Du skal ikke tro at du er noe. For her prøvde jeg ha en bedre klesstil enn de andre og så ble jeg mobbet på grunn av det – av både jenter og gutter. Jentegjengen frøs meg ut og gutta var mer fysiske, dyttet meg overende og puttet snø innenfor klærne mine og slike ting, minnes Heidi.

Hun sier at hun framsto som sterk, men at hun gråt innvendig og grudde seg hver dag til å gå på skolen.

Holde foredrag

– Heldigvis hadde jeg en familie som støttet meg hele veien og mobbingen gjorde meg bare sterkere. Men alle mobbeofre har det ikke sånn. Mange kan bli mer og mer deprimert og ikke ser noen annen utvei og tar i verste fall sitt eget liv, sier Heidi stille.

Nå har finalisten i årets Miss Univers Norvay-konkurranse inngått et samarbeid med organisasjonen "Stopp Mobbingen", som ledes av Hov-mannen Tore Sveum. Der skal Heidi reise rundt til skoler og holde foredrag om mobbing – uten betaling.

Heidi viktig

– Heidi skal være en «Stopp Mobbingambassadør» for oss. Hennes bidrag i denne problematikken er utrolig viktig, spesielt for ungdom og særlig blant jenter. Hennes historie viser at mobbing rammer alle, og at det går an å greie seg fint i livet selv om man har blitt mobbet, sier Tore Sveum.

– Samtidig skal jeg prøve å nå så mange som mulig vie sosiale medier. Målet er å spre så mye som mulig informasjon om mobbing, og hvilke fatale konsekvenser det kan føre til, sier Heidi Enany.

Her finner du Stopp Mobbingens hjemmeside.