Terningkast 4: HC HANSSEN: Nattredaktøren

hanssen

hanssen

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Cappelen Damm

DEL

Nattredaktøren er en forsoffen journalist bosatt i en liten sørlandsby. Denne småbyen blir åsted for et ran, og den assisterende banksjefen, Marte Oftedahl, blir sterkt berørt. Og Nattredaktøren blir i sin tur sterkt berørt av Marte, en fyrrig kvinne med bein i nesa og en hang til å leke detektiv.

Rett før ranet har Marte gjort et par lite lure ting som gjør det vanskelig for henne under etterforskningen. Hun føler seg mistenkeliggjort av etterforskeren Brekke, og samarbeider heller med Nattredaktøren. Når Martes kollega blir drept, blir Marte stadig mer viklet inn i en sak som involverer trafficking, mafia, krigsforbrytelser og et fishy utbyggingsprosjekt. Det hele topper seg med klassisk action før Marte og Nattredaktøren igjen deler en flaske vin.

HC Hanssen er en erfaren journalist, spaltist og kåsør. Dette er hans første krim, og den har en tradisjonell oppbygging og tone. Språket flyter lett, og selv om miljøene er delvis klisjéfylte, skildres det troverdig og godt. Men jeg har et problem med å tro på noen av personene. Det gjelder særlig Marte, som er en fascinerende og sammensatt person, men det er flere ganger vanskelig å forstå hvorfor hun handler som hun gjør. Ingen av de andre bankansatte blir noe særlig mer enn pappfigurer, og at en av dem blir drept, blir ubegripelig klønete håndtert av ledelsen i banken.

Det virker også håpløst gammeldags at etterforskerne slutter seg til at det må ha vært en kvinne involvert siden en barnevogn har vært brukt i forbindelse med ranet.

Men det er også personer å bli glad i. Nattredaktøren og ikke minst byens traumatiserte og stumme flyktning trer fram som troverdige karakterer. Og løsningen av drapet og ranet evner å overraske i en sak der leseren kan føle at løsningen ligger i dagen. Blikket utover hever også boka, her setter Hansen hendelsene i en liten norsk by i en større sammenheng.

Motorfinger har laget omslaget som passer godt til den mørke stemningen i boka, men jeg håper for bokas skyld at jeg har fått et feiltrykk av boka. Baksideteksten er nemlig uleselig.

Artikkeltags