Terningkast 4: HANS OLAV LAHLUM: Noen av oss har snakket sammen...

Lahlum

Lahlum

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Personskifter i Arbeiderpartiet 19451975 Cappelen Damm

DEL

Forfatteren og Gjøvik-politikeren Hans Olav Lahlum presenterte før jul enda en politisk tungvekter av en bok. I løpet av 458 sider tar han for seg det indre liv i Arbeiderpartiet, fra Einar Gerhardsen kom hjem til Norge etter krigen og til Gro Harlem Brundtland ble partiformann og Odvar Nordli statsminister.

Uttrykket «noen av oss har snakket sammen» skal angivelig stamme fra nettopp Gerhardsen og hans storhetstid i norsk politikk på 1950- og 1960-tallet. Det var få som visste hvem «oss» var, men de fleste skjønte at avgjørelsen allerede var tatt i en engere krets og i lukkede rom, allerede før en sak skulle opp i formelle fora i partiet. Det kunne dreie seg om både personvalg til regjeringen, eller det kunne være rene politiske avgjørelser.

Lahlum trekker særlig fram Werna Gerhardsen som en av dem med stor innflytelse på ektemannens personvalg. Hun skal ha hatt et så intenst vesen og snakkemåte at det over tid var vanskelig ikke å bli påvirket av henne. Forfatteren peker blant annet på at veteranen Aase Lionæs aldri ble medlem av regjeringen. En av årsakene skal ha vært at Werna rett og slett ikke kunne fordra Lionæs. Hun var også sterkt kritisk til utenriksminister Halvard Lange og til Trygve Bratteli.

Lahlum trekker imidlertid ingen bastante konklusjoner. Dette gjelder særlig angående personene som hadde sin storhetstid i den tidligste etterkrigstiden dels på grunn av usikre kilder. Men i løpet av boka får vi servert et stort antall eksempler på den indre maktkampen og alle personkonfliktene i Arbeiderpartiet. Den visne spøken om at Ap ikke er noen søndagsskole, er åpenbart virkelighet.

Boka kan trygt anbefales for dem som er interessert i samfunnsspørsmål generelt og politikk og historie spesielt. Lahlum øser av sine utrolige kunnskaper, og forteller i detalj om enkeltmedlemmene i de mange regjeringene. Ikke minst forteller han hvorfor historien ble som den ble. Men man skal som leser ha tunga rett i munnen for å få med seg alt. For Hans Olav Lahlum har mye på hjertet.

Artikkeltags